Ciasto orzechowe z kremem

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na smaczne, mocno orzechowe ciasto. Ciasto jest bez mąki, więc mogą je jeść osoby na diecie bezglutenowej. Zachęcam i polecam.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jajka
    1/2 szkl cukru pudru
    300 g mąki z orzechów arachidowych
    1 szkl śmietanki 36%
    250 g mascarpone
    1/2 szkl cukru pudru
    75 g orzechów arachidowych siekanych
    blaszka 24x24 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Jajko

Ciasto orzechowe z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier puder i miksujemy, aż masa zbieleje. Wtedy wsypujemy mąkę orzechową i chwilę miksujemy do połączenia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Zimne ciasto przekrajamy na 2 blaty.
    Krem: do miski wlewamy śmietankę, wsypujemy cukier puder i miksujemy na sztywno. Następnie dodajemy po 1 łyżce mascarpone ciągle miksując. Na 1 blat ciasta nakładamy 3/4 kremu, wyrównujemy i układamy na kremie drugi blat ciasta orzechowego. Na cieście rozsmarowujemy resztę kremu i posypujemy siekanymi orzechami. Wstawiamy ciasto do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Jajka Mascarpone Orzechy Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować