Ciasto Milka

4.5 (148 ocen)

Przepis na to pyszne ciasto dostałam od kuzynki. Polewa naprawdę rozpływa się w ustach...

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka,
    3/4 szkl. cukru,
    1/2 szkl. mąki ziemniaczanej,
    1/2 szkl. mąki pszennej,
    2 łyżki wody,
    łyżeczka poszku do pieczenia,
    szczypta soli.

    Masa:
    600 ml śmietanki 30%,
    5 łyżek cukru pudru,
    1 łyżka żelatyny.

    Polewa:
    2 mleczne czekolady Milka,
    10 dag masła,
    3 jajka.
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto milka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić ze szczyptą soli. Dodać cukier, wodę i żółtka. Powoli dodawać mąki zmieszane proszkiem. Przelać do formy o wym. 35x36 cm i piec ok. 30 min w temp. 150st.
  • 2. Śmietankę ubić z pudrem. Żelatynę namoczyć w trosze zimnej wody, odstawić na 5 min. Następnie podgrzewając, rozpuścić. Przestudzić i, miksując, dodawać do masy. Wyłożyć na zimne ciasto.
  • 3. Czekolady stopić, przestudzić. Następnie dodać pokrojone masło i rozkłócone żółtka oraz ubite na sztywną pianę białka. Dokładnie wymieszać, rozsmarować na cieście. Schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować