Milka

4.98 (172 ocen)

Ciasto jest wyjątkowe bardzo delikatne, rozpływa się w ustach, kremowe i smakuje trochę jak kinder czekolada.

Składniki:

  • Biszkopt:

    7 jajek
    7 łyżek cukru
    7 łyżek maki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    4 łyżki kakao
    7 łyżek gorącej wody

    Krem:

    1 litr mleka
    110 g mąki pszennej
    150 g cukru
    100 g białej czekolady
    250 g masła temp. pokojowa

    Sos:

    200 g mlecznej czekolady milka
    5 łyżek mleka
    120 g masła
Wystaw ocenę:

4.98 (172 ocen)

Zobacz również:

Desery

Milka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, cały czas ubijając, dodawać po łyżce cukru i żółtka. Przy pomocy rózgi albo łyżki delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem. Kakao rozpuścić w wodzie i połączyć z masą. Wyłożyć na natłuszczoną blaszkę o wymiarach 23x33 cm i piec w piekarniku około 30 minut w 180*C.

    Krem: Odlać szklankę mleka resztę zagotować. Do odlanego mleka wsypać mąkę, cukier i wymieszać. Jak powstaną grudki należy przetrzeć przez sitko. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę mleczno-mączną. Zmniejszamy ogień, wrzucamy białą czekoladę połamaną na małe kosteczki. Cały czas mieszamy do momentu zgęstnienia i do momentu aż masa zacznie pyrkać. Musimy uważać żeby nie przypalić! W trakcie studzenia masa jeszcze zgęstnieje! Studzimy do temperatury pokojowej. Masło rozkręcamy, dodajemy po łyżce kremu. Jeśli powstaną grudki możemy je zlikwidować używając miksera.

    Sos: Do miski wrzucamy połamaną czekoladę, masło, wlewamy mleko i ustawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą i rozpuszczamy. Studzimy, masa musi dobrze zgęstnieć inaczej po nałożeniu na ciasto może ściekać po bokach. Jeśli zdarzy się taka wpadka włóżmy ciasto do lodówki!

    Biszkopt przekrawamy na pół. Na biszkopt nakładamy 1/2 masy mlecznej następnie wylewamy połowę sosu czekoladowego, przykrywamy biszkoptem, masa mleczna i na koniec sos. Masę mleczną i sos czekoladowy należy równomiernie rozsmarować na całym biszkopcie.

    Ciasto przechowujemy w chłodnym miejscu. Do ciasta fantastycznie pasują truskawki, maliny albo jagody.


    Zapraszam olainthekitchen.blogspot.com

Porady

Do ciasta fantastycznie pasują truskawki, maliny albo jagody.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować