Milka

  • wyświetlono: 3333 |
  • dodany do książki kucharskiej: 66 |
  • polecenia: 1

Ciasto jest wyjątkowe bardzo delikatne, rozpływa się w ustach, kremowe i smakuje trochę jak kinder czekolada.

Ola in the kitchen

Składniki

Biszkopt:

7 jajek
7 łyżek cukru
7 łyżek maki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
7 łyżek gorącej wody

Krem:

1 litr mleka
110 g mąki pszennej
150 g cukru
100 g białej czekolady
250 g masła temp. pokojowa

Sos:

200 g mlecznej czekolady milka
5 łyżek mleka
120 g masła

Sposób przygotowania przepisu:

Milka

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, cały czas ubijając, dodawać po łyżce cukru i żółtka. Przy pomocy rózgi albo łyżki delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem. Kakao rozpuścić w wodzie i połączyć z masą. Wyłożyć na natłuszczoną blaszkę o wymiarach 23x33 cm i piec w piekarniku około 30 minut w 180*C.

    Krem: Odlać szklankę mleka resztę zagotować. Do odlanego mleka wsypać mąkę, cukier i wymieszać. Jak powstaną grudki należy przetrzeć przez sitko. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę mleczno-mączną. Zmniejszamy ogień, wrzucamy białą czekoladę połamaną na małe kosteczki. Cały czas mieszamy do momentu zgęstnienia i do momentu aż masa zacznie pyrkać. Musimy uważać żeby nie przypalić! W trakcie studzenia masa jeszcze zgęstnieje! Studzimy do temperatury pokojowej. Masło rozkręcamy, dodajemy po łyżce kremu. Jeśli powstaną grudki możemy je zlikwidować używając miksera.

    Sos: Do miski wrzucamy połamaną czekoladę, masło, wlewamy mleko i ustawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą i rozpuszczamy. Studzimy, masa musi dobrze zgęstnieć inaczej po nałożeniu na ciasto może ściekać po bokach. Jeśli zdarzy się taka wpadka włóżmy ciasto do lodówki!

    Biszkopt przekrawamy na pół. Na biszkopt nakładamy 1/2 masy mlecznej następnie wylewamy połowę sosu czekoladowego, przykrywamy biszkoptem, masa mleczna i na koniec sos. Masę mleczną i sos czekoladowy należy równomiernie rozsmarować na całym biszkopcie.

    Ciasto przechowujemy w chłodnym miejscu. Do ciasta fantastycznie pasują truskawki, maliny albo jagody.


    Zapraszam olainthekitchen.blogspot.com

Porady

Do ciasta fantastycznie pasują truskawki, maliny albo jagody.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycie

Komentarze

Podobne przepisy

sernik puszysty

Dodane przez: ewka0605

PUSZYSTY SERNIK

Przepis otrzymalam od mojej kuzynki....

placuszki bananowe

Dodane przez: capri

placuszki bananowe (puszyste)

Delikatne, mocno bananowe - placki...

image-1tkupxq

Dodane przez: Di bloguje

Blok czekoladowy

Przepis na blok czekoladowy z moich...

kruche babeczki

Dodane przez: agarybak76

Kruche babeczki z kremem budyniowym i owocami

Smaczne, nie za słodkie babeczki,...

Sernik wiedeński- najlepszy, bez rodzynek, na kruchym spodzie

Dodane przez: AnkaFiranka

Sernik wiedeński

Perfekcyjny sernik wiedeński. Żółty...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE