Ciasto metrowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić z solą na sztywno, dodać porcjami cukier, ubijać aż piana zrobi się szklista, a cukier rozpuści.
Dodać żółtka, wymieszać na małych obrotach i dalej mieszając wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem, wlewać olej i wodę.
Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dosypać kakao,a do drugiej 3 łyżki mąki, delikatnie wymieszać.
Przełożyć do podłużnych blaszek wyłożonych papierem do pieczenia, wyrównać powierzchnię.
Piec do suchego patyczka w temperaturze 180*C.
wystudzone ciasto pokroić na kromki o grubości ok.12 mm.
2.Krem:
Obie mąki rozpuścić w 3/4 szklanki mleka.
Resztę mleka zagotować z cukrami, do wrzącego dolać mąki z mlekiem i ugotować budyń.
Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce wystudzonego budyniu.
Na koniec wlać sok z cytryny do smaku.
3.Kromki ciasta raz jasną, raz ciemną przekładać kremem, co kilka warstw smarować kwaśnym dżemem.
W ten sposób zrobić dwa podłużne kawałki ciasta.
Resztą kremu posmarować wierzch , polać polewą.
4.Polewa:
Margarynę rozpuścić, nie zagotować, dodać pozostałe składniki, mąkę na końcu, dokładnie wymieszać i podgrzewać na małym ogniu aż polewa zrobi się gładka i aksamitna ,a mąka się zaparzy.
Lekko przestudzoną polewać ciasto.
Porady
W przepisie miarą jest szklanka o pojemności 250 ml.
Komentarze