Ciasto Metrowiec

5 (201 ocen)

Bardzo dłuuuugie ciasto,stąd jego nazwa.

Składniki:

  • Ciasto:
    2 podłużne blaszki 10x30
    6 jajek
    1/2 szklanki oleju
    1 i 1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki wody
    2 szklanki mąki +3 łyżki
    2 łyżki kakao
    1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Krem :
    200 g masła
    2 szklanki mleka
    2 zaokrąglone łyżki mąki pszennej
    2 zaokrąglone łyżki mąki ziemniaczanej
    4 łyżki cukru
    cukier waniliowy
    sok z cytryny
    pół słoiczka kwaśnego dżemu

    Polewa:
    1/2 kostki margaryny
    1/2 szklanki cukru pudru
    2 łyżki kakao
    2 łyżki wody
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

5 (201 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Metrowiec Desery Jajko

Ciasto metrowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z solą na sztywno, dodać porcjami cukier, ubijać aż piana zrobi się szklista, a cukier rozpuści.
    Dodać żółtka, wymieszać na małych obrotach i dalej mieszając wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem, wlewać olej i wodę.
    Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dosypać kakao,a do drugiej 3 łyżki mąki, delikatnie wymieszać.
    Przełożyć do podłużnych blaszek wyłożonych papierem do pieczenia, wyrównać powierzchnię.
    Piec do suchego patyczka w temperaturze 180*C.
    wystudzone ciasto pokroić na kromki o grubości ok.12 mm.
  • 2. Krem:
    Obie mąki rozpuścić w 3/4 szklanki mleka.
    Resztę mleka zagotować z cukrami, do wrzącego dolać mąki z mlekiem i ugotować budyń.
    Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce wystudzonego budyniu.
    Na koniec wlać sok z cytryny do smaku.
  • 3. Kromki ciasta raz jasną, raz ciemną przekładać kremem, co kilka warstw smarować kwaśnym dżemem.
    W ten sposób zrobić dwa podłużne kawałki ciasta.
    Resztą kremu posmarować wierzch , polać polewą.
  • 4. Polewa:
    Margarynę rozpuścić, nie zagotować, dodać pozostałe składniki, mąkę na końcu, dokładnie wymieszać i podgrzewać na małym ogniu aż polewa zrobi się gładka i aksamitna ,a mąka się zaparzy.
    Lekko przestudzoną polewać ciasto.

Porady

W przepisie miarą jest szklanka o pojemności 250 ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Kakao Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować