Ciasto metrowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać ciepłą wodę, olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ubić pianę z białek, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao. Ciasto przełożyć do dwóch keksówek wyłożonych papierem i wysmarowanych margaryną. Piec 175 – 180 stopni przez 40-50 minut.
Krem:
2 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Resztę mleka wymieszać z makami. Dodać do gotującego się mleka. Zagotować i ostudzić. Masło utrzeć dodając ostudzony budyń.
Krem podzielić na dwie częśći. Do jednej dodać kakao. Kremem kakaowym przekładać ciasto (kanapki). Białym kremem wysmarować wierzch i boki. Udekorować białą czekoladą.
Wykonanie ciasta:
Upieczone ciasta pokroić w kromki. Układać na przemian przekładając masą. Pozostałą częścią masy wysmarować naokoło. Wyjdzie bardzo długi placek. po schłodzeniu podawać pokrojony po skosie.
Komentarze