Ciasto Metrowiec

0 (0 ocen)

pyszne, pięknie wyglądające i szybkie ciasto

Składniki:

  • Ciasto:
    8 jajek
    40 dkg cukru pudru
    40 dkg mąki
    20 łyżek oleju
    10 łyżek ciepłej wody
    2 łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem:
    3 szklanki mleka
    1 1/2 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    4 łyżki maki pszennej
    35 dkg masła
    2 łyżeczki kakao
    czekolada biała
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Metrowiec Desery

Ciasto metrowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać ciepłą wodę, olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ubić pianę z białek, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao. Ciasto przełożyć do dwóch keksówek wyłożonych papierem i wysmarowanych margaryną. Piec 175 – 180 stopni przez 40-50 minut.


    Krem:
    2 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Resztę mleka wymieszać z makami. Dodać do gotującego się mleka. Zagotować i ostudzić. Masło utrzeć dodając ostudzony budyń.
    Krem podzielić na dwie częśći. Do jednej dodać kakao. Kremem kakaowym przekładać ciasto (kanapki). Białym kremem wysmarować wierzch i boki. Udekorować białą czekoladą.

    Wykonanie ciasta:
    Upieczone ciasta pokroić w kromki. Układać na przemian przekładając masą. Pozostałą częścią masy wysmarować naokoło. Wyjdzie bardzo długi placek. po schłodzeniu podawać pokrojony po skosie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować