Ciasto marchewkowe z orzechami

4.5 (158 ocen)

Może nie każdy wie ale można robić ciasta na słodko z warzywami. Są wtedy bardziej puszyste i wilgotne. Znane mi ciasta z warzywami to z marchwią, cukinią, burakami albo dynią.

Składniki:

  • Składniki:
    2 szklanki startej marchewki
    1 i 1/4 szklanka oleju (najlepiej sezamowego ale inny też może być)
    4 jaja
    2 szklanki mąki tortowej, przesianej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 szklanki cukru
    2 łyżeczki cynamonu
    2 łyżeczki sody
    szczypta soli
    pół szklanki orzechów włoskich
    pół szklanki rodzynek

    składniki na polewę:
    2 łyżeczki cukru
    gorzka czekolada
    łyżka masła
    2 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto marchewkowe z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę, oraz olej cały czas miksując. Na końcu dodać marchewkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, orzechy i rodzynki.
  • 2. Piec w 200 stopniach C. około 55 minut. W kąpieli wodnej roztopić czekoladę, dodać masło, mleko oraz cukier. Gotową polewę wylać na schłodzone wcześniej ciasto. Można Ciasto udekorować malutkimi, ugotowanymi marchewkami albo wiórkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować