Może nie każdy wie ale można robić ciasta na słodko z warzywami. Są wtedy bardziej puszyste i wilgotne. Znane mi ciasta z warzywami to z marchwią, cukinią, burakami albo dynią.
Składniki:
Składniki:
2 szklanki startej marchewki
1 i 1/4 szklanka oleju (najlepiej sezamowego ale inny też może być)
4 jaja
2 szklanki mąki tortowej, przesianej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki cukru
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki sody
szczypta soli
pół szklanki orzechów włoskich
pół szklanki rodzynek
Ciasto marchewkowe z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę, oraz olej cały czas miksując. Na końcu dodać marchewkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, orzechy i rodzynki.
2. Piec w 200 stopniach C. około 55 minut. W kąpieli wodnej roztopić czekoladę, dodać masło, mleko oraz cukier. Gotową polewę wylać na schłodzone wcześniej ciasto. Można Ciasto udekorować malutkimi, ugotowanymi marchewkami albo wiórkami.
Komentarze