Ciasto makowo - kokosowe z budyniem waniliowym

4.5 (198 ocen)

Dekoracyjne i bardzo, bardzo eleganckie

Składniki:

  • ciasto : szklanka cukru, szklanka maku, szklanka mleka, 150 g wiórek kokosowych, 6 białek, łyżka mąki ziemniaczanej, łyżeczka proszku do pieczenia

    masa : 2 budynie waniliowe z cukrem, 2 szklanki mleka, 200 g masła, 3 łyżki cukru, 6 żółtek

    dodatkowo : 2 paczki herbatników, szklanka wódki, polewa
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto makowo - kokosowe z budyniem waniliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mak sparzyć gorącym mlekiem, odsączyć. Ubić pianę z białek. Dodać cukier, mąkę z proszkiem do pieczenia i wiórki. Wymieszać z makiem. Ciasto wlać do natłuszczonej, wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 25 minut w temperaturze 220 stopni.
  • 2. Budynie ugotować na mleku. Dodać żółtka. Ostudzić. Masło utrzeć z cukrem. Dodawać stopniowo wystudzony budyń.
  • 3. Na upieczone ciasto wyłożyć krem. Herbatniki namoczyć w wódce, ułożyć na kremie. Ciasto włożyć do lodówki na 30 minut. Polać polewą.

Porady

użyć blaszki o wymiarach 25 x 30 cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować