Ciasto makowo-brzoskwiniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno powoli dosypując cukier. Pianę delikatnie wymieszać z żółtkami.
2. Mąkę pszenną przesiać razem z mąką ziemniaczaną i wymieszać z makiem (suchy mak mielimy dwukrotnie). Porcjami dodawać do masy jajecznej. Ciasto przekładamy do podłużnej formy. Piec około 30 minut w 175 stopni. Ciasto ostudzić przekroić na trzy cienkie placki.
3. Brzoskwinie odsączyć z syropu pokroić w kostkę. Połowę syropu wlać do rondelka, zagotować. Następnie rozpuścić w niej żelatynę. Przestudzić i wymieszać z pokrojonymi brzoskwiniami.
4. Śmietanę ubić z dodatkiem cukru pudru i śmietan-fix. Część bitej śmietany zostawić do dekoracji. Resztę rozsmarować na dwóch plackach. Na warstwie śmietany rozłożyć brzoskwinie. Placki nałożyć na siebie, lekko dociskając. Ciasto obłożyć bitą śmietaną i udekorować. Wstawić do lodówki.
Komentarze