ciasto makowo-brzoskwiniowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

ciasto na każdą okazję.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 4 jaja
    ¾ szklanki cukru
    80 g mielonego maku
    40 g mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    Masa
    Puszka brzoskwiń
    400 ml śmietany 30%
    3 łyżki cukru pudru
    2 śmietan-fix
    1 łyżka żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto makowo-brzoskwiniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno powoli dosypując cukier. Pianę delikatnie wymieszać z żółtkami.
    2. Mąkę pszenną przesiać razem z mąką ziemniaczaną i wymieszać z makiem (suchy mak mielimy dwukrotnie). Porcjami dodawać do masy jajecznej. Ciasto przekładamy do podłużnej formy. Piec około 30 minut w 175 stopni. Ciasto ostudzić przekroić na trzy cienkie placki.
    3. Brzoskwinie odsączyć z syropu pokroić w kostkę. Połowę syropu wlać do rondelka, zagotować. Następnie rozpuścić w niej żelatynę. Przestudzić i wymieszać z pokrojonymi brzoskwiniami.
    4. Śmietanę ubić z dodatkiem cukru pudru i śmietan-fix. Część bitej śmietany zostawić do dekoracji. Resztę rozsmarować na dwóch plackach. Na warstwie śmietany rozłożyć brzoskwinie. Placki nałożyć na siebie, lekko dociskając. Ciasto obłożyć bitą śmietaną i udekorować. Wstawić do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

5 (163 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

ciasto kubusiowe

4.5 (152 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto brzoskwiniowe

To może cię zainteresować