Ciasto magistra

5 (145 ocen)

Przepis pochodzi z książki Siostry Anastazji

Składniki:

  • 1 kostka margaryny
    1/2 l. mleka
    2 budynie śmietankowe
    4 łyżki cukru
    1 cukier waniliowy
    2 żółtka

    Masa z galaretką:
    1 puszka brzoskwiń
    2 galaretki pomarańczowe, 3/4 szkl wody
    Masa z nutellą
    40 gad kremu Nutella
    1 pokruszony wafel

    Bita śmietana:
    1/2 l. śmietany kremówki
    3 łyżki cukru pudru
    4 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szkl wody

    Biszkopt jasny z 4 jaj
    4 jajka
    8 łyżek cukru
    3 łyżki maki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Biszkopt czerwony z 4 jaj ( część mąki zastąpić kisielem wiśniowym)
    4 jajka
    8 łyżek cukru
    1 łyżka mąki pszennej
    1 kisiel wiśniowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Biszkopt czekoladowy z 4 jaj
    4 jajka
    8 łyżek cukru
    2 łyżki mąki
    1 łyżka kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

5 (145 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kremówka Desery Biszkopty

Ciasto magistra - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt biały:
    Białka ubić z cukrem, dodając po jednym żółtku i mąkę z proszkiem do pieczenia.
    Biszkopt czerwony:
    Białka ubić z cukrem, dodając po jednym żółtku i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kisielem.
    Biszkopt kakaowy:
    Białka ubić z cukrem, dodając po jednym żółtku i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao.
    Każde ciasto upiec osobno w blasze o wymiarach 26x38 cm i wystudzić.
    Z mleka, cukru, cukru waniliowego i budyniu ugotować budyń, wystudzić i dodawać porcjami do utartej margaryny.
    Z brzoskwiń odlać sok, dodać wodę, rozpuścić w tym galaretki, owoce pokroić w kostkę i dodać do tężejącej galaretki.
    Krem Nutella rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać pokruszony wafel
    .Kremówkę ubić z cukrem dodając letnią rozpuszczoną żelatynę.
    Na spód ułożyć biszkopt czerwony, wyłożyć masę z Nutellą, na to biszkopt biały, masa budyniowa, na masie ułożyć w poprzek paski z ciemnego biszkoptu, wolną przestrzeń wypełnić galaretką z owocami, przykryć bitą śmietaną, wierzch oprószyć kakao. Całość schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Brzoskwinie Nutella

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować