MUFFINKI dla MAGISTRA

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Takie muffinki mogą być ciekawym poczenstunkiem po obronie pracy magisterskiej;)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • skadniki suche:
    160 g mąki
    1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
    180 g cukru
    nasionka z wanilii lub cukier waniliowy
    szczypta soli

    składniki mokre:
    2 jajka
    80 ml oleju
    120 ml mleka


    krem:
    200 g serka maskarpone
    100 ml śmietany kremówki
    cukier puder (ilość wg uznania)
    Nutella (ilość wg uznaania)

    dekoracja:
    gotowa kolorowa masa cukrowa
    czekolada (kostki)
    kolorowe cukiereczki
    czerwony barwnik spożywczy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Muffinki dla magistra - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednej misce mieszamy "mokre" składniki, w drugiej składniki "suche". Wlewamy "mokre" do "suchych", mieszamy.
  • 2. Foremki do muffinek wyłożone papilotkami (u mnie silikonowe) napełniamy ciastem (do 3/4 wysokości).
  • 3. Pieczemy w nagrzanym do 180ºC piekarniku przez ok. 20-25 minut.
  • 4. Przygotowujemy krem. Mascarpone ucieramy z cukrem pudrem. Następnie delikatnie mieszając szpatułką dodajemy ubitą śmietanę. Połowę kremu odkładamy (żeby pożniej zafarbować go barwnikami i dekorować wierzch muffinek), do reszty dodajemy Nutellę i dokładnie mieszamy.
  • 5. Wystudzone babeczki nadziewamy kremem z nutellą. Przekładamy masę do worka cukierniczego z małą okrągłą końcówką i wciskamy do środka każdej muffinki ( lub odkrawamy górę, nadziewamy, a następnie przykrywamy).
  • 6. Muffinki dekorujemy kremem, czekoladą i masą cukrową.

Porady

Te cupcake są jeszcze lepsze następnego dnia, więc można upiec je wcześniej, a dekorować następnego dnia. Jeśli nie posiadasz gotowej kolorowej masy cukrowej przygotj ja sama. Składniki: 500 g cukru pudru +dodatkowo do podsypywania 30 g wody 5 g żelatyny (u mnie w płatach) 50 g glukozy w proszku 15 g masła Rozmocz żelatynę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W garnuszku o grubym dnie podgrzej wodę z masłem, glukozą i rozmoczoną żelatyną, rozpuść wszystkie składniki, ale nie doprowadż do wrzenia! Do miski przesiej cukier puder i dodaj rozpuszczoną w wodzie mieszankę. Wymieszaj do całkowitego pochłonięcia cukru. Przełóż masę na stolnicę lub blat wysypany cukrem pudrem i wyrabiaj do momentu uzyskania elastycznej, gładkiej masy, która nie będzie przyklejać się do rąk (w razie potrzeby podsypuj cukrem pudrem). Podziel masę na kawałeczki i zafarbuj barwnikami. Każdy kolor masy owiń dokładnie w spożywczą przeźroczystą i odłóż na noc do lodówki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować