0 (0 ocen)
Porady
Te cupcake są jeszcze lepsze następnego dnia, więc można upiec je wcześniej, a dekorować następnego dnia. Jeśli nie posiadasz gotowej kolorowej masy cukrowej przygotj ja sama. Składniki: 500 g cukru pudru +dodatkowo do podsypywania 30 g wody 5 g żelatyny (u mnie w płatach) 50 g glukozy w proszku 15 g masła Rozmocz żelatynę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W garnuszku o grubym dnie podgrzej wodę z masłem, glukozą i rozmoczoną żelatyną, rozpuść wszystkie składniki, ale nie doprowadż do wrzenia! Do miski przesiej cukier puder i dodaj rozpuszczoną w wodzie mieszankę. Wymieszaj do całkowitego pochłonięcia cukru. Przełóż masę na stolnicę lub blat wysypany cukrem pudrem i wyrabiaj do momentu uzyskania elastycznej, gładkiej masy, która nie będzie przyklejać się do rąk (w razie potrzeby podsypuj cukrem pudrem). Podziel masę na kawałeczki i zafarbuj barwnikami. Każdy kolor masy owiń dokładnie w spożywczą przeźroczystą i odłóż na noc do lodówki.
Komentarze