Ciasto leśny mech - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozmrozić szpinak i odsączyć z wody lekko odciskając dłońmi.
Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, aż do rozpuszczenia cukru, następnie powoli wlewamy olej ciągle miksując. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a gdy połączą się składniki dodajemy szpinak i mieszamy aż wszystko ładnie się połączy.
Wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, pieczemy ok 50 min, do suchego patyczka.
Po wystudzeniu ścinamy nożem wierzch ciasta i rozdrabniamy go na talerzyku
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier waniliowy i cukier puder (do smaku) i rozpuszczoną żelatynę (lub opcjonalnie śmietanfix).
Czerwone galaretki rozpuszczamy we wrzątki i wlewamy do naczyń do stężenia, a później kroimy galaretki w kostkę.
Ciasto można napączować wodą z cytryna wtedy będzie miało jeszcze lepszy smak.
Na zielony biszkopt wykładamy śmietankę i wrzucamy na nią kostki galaretki obsypujemy całość rozdrobnionym wierzchem ciasta i kostkami z galaretki.
Ciasto odstawiamy do lodówki lub w jakieś chłodne miejsce najlepiej na noc
Komentarze