Podwójny tort bezowy z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Beza:
W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodać octu winnego lub soku z cytryny i ubić. Dodać przesianą skrobię ziemniaczaną i delikatnie wymieszać szpatułką.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub matą teflonową. Na papierze narysować okrąg, nieduży, 23 cm średnicy. Wyłożyć na niego masę bezową i uformować wyrównując boki bezy łyżką lub szpatułką ku górze. Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika i po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 150ºC. Piec 1,5 godziny.
Studzić w lekko uchylonym piekarniku.
Wystudzoną bezę położyć na paterze.
2.Krem:
Do miski wyłożyć mascarpone i masę kajmakową, zmiksować i odstawić do lodówki.
Komentarze