Po prostu niebo w gębie :) Robię je od lat i zawsze się udaje.
Składniki:
na ciasto : proporcje na blachę 28/36 cm
600 g mąki pszennej
3 łyżki cukru pudru
300 g masła
7 żółtek
łyżka cukru z wanilią
na masę :
7 białek + szczypta soli
1 szklanka cukru kryształu + łyżka cukru z wanilią
150 ml. oleju
2 budynie waniliowe bez cukru
oraz : ok. 700 - 800 g różnych owoców
cukier puder do posypania
Ciasto kruche z owocami i pianką budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki, masła, cukrów i żółtek zrobić ręcznie gładkie ciasto.
Podzielić na 2 części - większą i mniejszą, wstawić do zamrażalnika na 1 godzinę.
2.Po tym czasie większą część zetrzeć na tarce bezpośrednio na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Podpiec w gorącym ( 180 stopni ) piekarniku ok. 15 minut.
3.W tym czasie ubić białka ze szczyptą soli, gdy piana będzie sztywna wsypać powoli cukry wymieszane z suchymi budyniami.
Na końcu dodawać cienkim strumieniem olej.
4.Masę wylać na podpieczony, przestudzony spód.
5.Ułożyć owoce.
6.Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.
7.Wstawić do gorącego piekarnika, piec w temp. 180 stopni ok. 40 minut.
Jak będzie gotowe posypać cukrem pudrem.
Komentarze