Ciasto kruche z owocami i pianką budyniową

4.98 (183 ocen)

Po prostu niebo w gębie :) Robię je od lat i zawsze się udaje.

Składniki:

  • na ciasto : proporcje na blachę 28/36 cm
    600 g mąki pszennej
    3 łyżki cukru pudru
    300 g masła
    7 żółtek
    łyżka cukru z wanilią
    na masę :
    7 białek + szczypta soli
    1 szklanka cukru kryształu + łyżka cukru z wanilią
    150 ml. oleju
    2 budynie waniliowe bez cukru
    oraz : ok. 700 - 800 g różnych owoców
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.98 (183 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto kruche z owocami i pianką budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1eam48r 1. Z mąki, masła, cukrów i żółtek zrobić ręcznie gładkie ciasto.
    Podzielić na 2 części - większą i mniejszą, wstawić do zamrażalnika na 1 godzinę.
  • image-1orp8sr 2. Po tym czasie większą część zetrzeć na tarce bezpośrednio na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Podpiec w gorącym ( 180 stopni ) piekarniku ok. 15 minut.
  • image-07fcc9o 3. W tym czasie ubić białka ze szczyptą soli, gdy piana będzie sztywna wsypać powoli cukry wymieszane z suchymi budyniami.
    Na końcu dodawać cienkim strumieniem olej.
  • image-058w14n 4. Masę wylać na podpieczony, przestudzony spód.
  • image-1peohls 5. Ułożyć owoce.
  • image-13hx706 6. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.
  • image-1ekxtva 7. Wstawić do gorącego piekarnika, piec w temp. 180 stopni ok. 40 minut.
    Jak będzie gotowe posypać cukrem pudrem.

Porady

ciasto, deser, kruche, owoce, pianka, budyń,

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować