Ciasto kruche- przepis podstawowy

4.47 (172 ocen)

Jedno z najłatwiejszych i najbardziej uniwersalnych ciast. Robi się je z kilku podstawowych składników, takich jak jajka, masło, mąka i cukier, np. puder. Przepisów na to ciasto jest nieskończenie wiele i na pewno każdy z Was ma już swoje ulubione. Ja proponuję dziś podstawowy przepis.

Składniki:

  • Składniki: (na formę o średnicy ok. 28 cm)

    250 g mąki pszennej
    150 g zimnego masła
    75 g cukru pudru
    1 żółtko
Wystaw ocenę:

4.47 (172 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto kruche- przepis podstawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. I SPOSÓB: Wszystkie składniki zagnieść w misce za pomocą siekacza do ciasta kruchego.
  • 2. II SPOSÓB: Wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować do uzyskania jednolitej, zbitej masy.
  • 3. III SPOSÓB: (wykonanie przedstawione na zdjęciu powyżej)
    1. Mąkę przesiać na stolnicę. Pośrodku zrobić wgłębienie.
    2.Masło pokroić w plasterki i ułożyć wokół wgłębienia.
    3. Do środka umieścić żółtko.
    4. Przesiany cukier puder rozsypać na krawędzi mąki.
    5. Wszystko dobrze posiekać nożem.
    6. Następnie za pomocą dłoni szybko zagnieść ciasto
    7. Uformować w kulę i owinąć w folię spożywczą. Schłodzić minimum 30 minut w lodówce.
    8. Schłodzone rozwałkować na około 3-4 cm.
    9. Tak przygotowane ciasto nada się zarówno do tart, babeczek, spodów serników, mazurków ciasteczek czy szarlotek. Zatem czas oraz temperatura pieczenia zależeć będzie, od tego, co zamierzamy zrobić z tego ciasta. Smacznego!

Porady

Zachęcam również do przeczytania porad, dotyczących ciasta kruchego: http://www.przyslijprzepis.pl/artykul/perfekcyjne-ciasto-kruche

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować