Ciasto krówka

4.5 (154 ocen)

Pyszne ciasto miodowe z bitą śmietaną oraz masą kajmakowo-orzechową. Często to ciasto piekę na święta Bożego Narodzenia, moja rodzina uwielbiają to ciasto. Swoim wyglądem i smakiem skusi każdego łasucha.

Składniki:

  • Ciasto:
    500 gram mąki pszennej
    250 gram masła
    200 gram cukru
    3 jajka
    2 łyżki miodu
    1,5 łyżeczki sody
    Masa śmietanowa:
    750 ml. śmietany kremówki 36%
    3 łyżki cukru pudru
    1 łyżka cukru waniliowego
    4 łyżeczki żelatyny
    Dodatkowo:
    1 puszka masy kajmakowo-orzechowej
    Orzechy włoskie do dekoracji
    Papier do pieczenia
    Forma 25x40 cm.
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Ciasto krówka Desery

Ciasto krówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy masło, jajka, cukier, miód oraz sodę. Zagniatamy gładkie ciasto, dwie jednakowe formy wykładamy papierem do pieczenia, ciasto dzielimy na dwie części, wylepiamy nim dno form. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni, każdy placek pieczemy osobno.
  • 2. Śmietanę ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy z cukier puder i cukier waniliowy, żelatynę zalewamy zimną wodą, odstawiamy na kilka minut żeby napęczniała, lekko podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, wlewamy do masy śmietanowej, miksujemy. Masę wykładamy na ostudzony placek, przykrywamy drugim, lekko dociskając. Wierzch smarujemy masą kajmakowo-orzechową. Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego ostudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować