ciasto Knoppers

4.5 (155 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto smakuje wyśmienicie. Cała moja rodzina się nim zachwyca. Smakiem i wyglądem przypomina wafelka Knoppers. Ciasto to jest pracochłonne, ale efekt końcowy wart jest poświęcenia czasu. Deser dosłownie rozpływa się w ustach, jeszcze szybciej znika z talerzyków. Szczególnie do gustu przypadnie miło

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki Ciasto orzechowe: - 5 jaj - 3/4 szkl.orzechów włoskich posiekanych - 1/2 szklanki cukru - 5 łyżek mąki pszennej - 1 łyżka bułki tartej - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    Ciasto kakaowe: - 6 jaj - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki mąki pszennej - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej - kakao wg uznania(ja daję 3 średnio kopiaste łyżki) - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa I: -1 szklanka mleka -1/2 szklanki cukru -1 kostka Kasi -2 szklanki mleka w proszku -1 łyżka kakao -1/2 szklanki krojonych orzechów
    Masa II: -1,5 kostki Kasi -4 łyżki Nutelli (duże) -2 łyżki spirytusu
    Masa III: -2 szklanki mleka -2 łyżki cukru, 2 cukry waniliowe -2 łyżki mąki pszennej -2 łyżki mąki ziemniaczanej -5 żółtek -1 kostka Kasi
    Dodatkowo wafel do przełożenia. Jeśli ktoś woli można zastąpić go herbatnikami bądź krakersami.
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto knoppers - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto orzechowe: Białka ubić na sztywną pianę, dodawać cukier i żółtka, wsypać mąkę z orzechami , bułką i proszkiem, wymieszać. Wlać do formy i upiec. Czas pieczenia ok. 20-30 min w temp. 170 stopni. Ciasto kakaowe: Białka ubić, dodać cukier i żółtka, wsypać mąki i kakao, wymieszać, dać 2 łyżki oleju, wymieszać, przelać do formy. Czas pieczenia ok. 20-30 min w temp. 170 stopni. Obydwa placki po wystudzeniu przekroić ostrym nożem na pół, nasączyć ponczem z herbaty z cytryną. Masa I: Mleko, cukier i kakao zagotować, wystudzić. Kasię utrzeć, dodawać stopniowo wystudzone mleko i wsypywać mleko w proszku, dać orzechy wymieszać. Masa II: Kasię utrzeć , dodawać Nutellę i spirytus. Masa III: Jedną szklankę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, w drugiej szklance mleka rozmieszać mąki i żółtka, wlewać stopniowo na gotujące się mleko, pogotować chwilę ciągle mieszając. Wystudzić. Kasię utrzeć, dodawać stopniowo zimny budyń. Przełożenie: Wafel (bądź herbatniki czy krakersy) masa I ciasto orzechowe masa II ciasto kakaowe masa III ciasto orzechowe masa II ciasto kakaowe masa I wafel (bądź herbatniki czy krakersy) wierzch polać dowolną polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.49 (162 ocen)

image-21btt9e

To może cię zainteresować