Ciasto a'la knoppers - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Z białek ubić sztywną pianę. Dodać żółtka i ubijać . Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Pod koniec dodać czekoladę. Delikatnie wymieszać i wyłożyć na blachę (dno blachy o wym.22x33) Piec przez 30-35 minut w temperaturze 180 st. C.
Wystudzić i przekroić na 3 części.
Masa ciemna: Masło, cukier, wodę i kakao rozpuścić. Przestudzić i dodać mleko w proszku i orzechy, wymieszać. Wyłożyć na pierwszy biszkopt, przykryć drugim biszkoptem.
Masa jasna: Żelatynę rozpuścić w małej ilości wrzącej wody. Wystudzić. Żółtka, jajko i cukier puder ubić na parze. Utrzeć masło, stopniowo dodać masę jajeczną. Dodać mleko w proszku i serek homogenizowany, a na samym końcu żelatynę. Mieszać na wolnych obrotach miksera.Masę wyłożyć na biszkopt, wyrównać i przykryć trzecim biszkoptem. Wierzch polać polewą czekoladową i dowolnie udekorować. Wstawić do lodówki. Smacznego :)
Polewa czekoladowa:
Margarynę, cukier i kakao rozpuścić (nie gotować) odstawić by lekko ostygła.
Porady
Jeśli blaty biszkoptowe są suche, możemy nasączyć je ponczem z 1 szklanki mocnej kawy, łyżki spirytusu i cukru.
Komentarze