Ciasto karmelowo-czekoladowe

4.5 (153 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 50 min

Wilgotne, mało słodkie ciasto, którego słodkim uzupełnieniem są dwa kremy. Pierwszy z nich do bardzo słodki karmel, a drugi delikatny krem z wyczuwalną nutą Nutelli, którą przecież uwielbiamy wszyscy. Całość tworzy naprawdę wyjątkowe ciasto. Mieści się ono w czołówce moich ulubionych.

  • 50 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Ciasto kakaowe:
    1 ¾ szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    ¾ szklanki kakao
    2 łyżeczki sody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szklanka maślanki naturalnej
    0,5 szklanki oleju
    2 duże jajka
    1 szklanka zaparzonej z 4 łyżek kawy

    Krem Nutellowy:
    500m l mleka
    2 łyżki cukru pudru
    1 łyżka mąki
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    250g margaryny
    100g Nutelli

    Dodatkowo:
    ok. 300g masy krówkowej
    ok. 30 sztuk herbatników




Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto karmelowo-czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kakaowe: Kakao, mąkę, sodę i proszek przesiać przez sitko, dodać cukier. Do miski wlać maślankę, olej i jajka. Wymieszać mikserem na wolnych obrotach do połączenia składników. Dodać przesiane składniki oprócz kawy i krótko zmiksować. Następnie powoli wlewać gorącą kawę cały czas powoli miksując. Przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 35 – 40 minut w 190 stopniach do suchego patyczka. Zimne ciasto przekroić na 2 części.
  • 2. Krem Nutellowy: Odlać 0,5 szklanki mleka, a pozostałe mleko zagotować. W odlanym mleku rozmieszać obie mąki i wlać do gotującego się mleka, zagotować Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, dodawać stopniowo zimny budyń, na koniec Nutellę.
  • 3. Przełożenie:
    Ciasto - krem Nutellowy – herbatniki – karmel – herbatniki – krem Nutellowy – ciasto –cienka warstwa kremu Nutellowego – kakao
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_02-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować