Ciasto karmelowo-kokosowe

2 (1 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Puszysty biszkopt przełożony dwoma kremami, o różnych strukturach: lekką pianką i masą karmelowo-kokosową. Ciasto doskonale sprawdza się na większych uroczystościach. Znakomicie pasuje do gorzkiej kawy. Proponuję kroić nieduże kawałki. Dobrze się przechowuje i jest podzielne.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    1szklanka cukru
    1 szklanka mąki tortowej
    1 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
    szczypta soli
    Pianka:
    300 g białej czekolady
    20g żelatyny
    530 ml słodzonego mleka skondensowanego
    420 ml śmietanki kremówki 30%
    Masa karmelowo-kokosowa:
    200g wiórków kokosowych
    130g mleka w proszku
    300g stopionego i wystudzonego masła
    ok. 400 g mleka zagęszczonego słodzonego gotowanego (krówkowego)
    250 ml śmietanki kremówki 30%

    Nasączenie:

    1 szklanka mleka
    Do ozdoby:
    Chipsy kokosowe lub wiórki
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto karmelowo-kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie biszkoptu 1. Przygotować formę o wymiarach 26x36 cm, którą wyłożyć papierem do pieczenia, lekko nasmarować masłem i posypać wiórkami kokosowymi. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C.
    Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier do uzyskania sztywnej i błyszczącej masy. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po 1 żółtku. Do masy przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać szpatułką. Masę przełożyć do przygotowanej formy i piec ok. 20 minut (do suchego patyczka). Ostudzić. Przekroić przeciąć na dwa placki.
  • Przygotowanie pianki 2. Przygotowanie pianki proponuję rozpocząć po ostudzeniu biszkoptu.
    Pianka: żelatynę przełożyć do małej miseczki, dodając ok. 5 łyżek zimnej wody. Odstawić do napęcznienia. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. W międzyczasie napęczniałą żelatynę zalać ok. ½ szklanki bardzo ciepłej śmietany kremówki (lecz nie wrzącą). Dokładnie wymieszać. Rozpuszczoną żelatynę przelać do roztopionej czekolady, którą należy zdjąć z kuchenki. Dokładnie wymieszać. Nie przerywając mieszania dodać słodzone mleko skondensowane. Pozostałą część śmietanki ubić i dodać do masy. Delikatnie wymieszać. Piankę pozostawić do wystudzenia.
  • Biszkopt zalany pianką 3. Masa karmelowo-kokosowa Wiórki zmiksować w blenderze. Przełożyć do miski i stopniowo dodawać roztopione masło. Kiedy składniki się połączą, cienką strużką dolewać śmietankę, nie przerywając miksowania. Na koniec dodać mleko w proszku i ucierać do momentu uzyskania gęstej konsystencji. Pozostawić krem w temperaturze pokojowej.
    Formę wyłożyć folią spożywczą, a następnie papierem do pieczenia. Spód biszkoptu przełożyć z powrotem do formy. Nasączyć go ½ szklanki mleka. Wylać lekko tężejącą piankę, wyrównać i wstawić do lodówki. Na piankę wyłożyć krem, odkładając ok. 1/3 masy. Przykryć drugim blatem ciasta, który również nasączyć mlekiem. Na wierzchu rozsmarować pozostały krem, wyrównać i ozdobić np. chipsami kokosowymi. Wstawić do lodówki. Ciasto najlepiej smakuje 1-2 dni po przełożeniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Mleko Śmietana Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować