" Jabłkowa plantacja smaku"

5 (1 ocen)

  • 60 min

Słodki deser najlepiej sprawdza się w chłodne i pochmurne dni. Dodaje pozytywnej energii i skutecznie poprawia humor swoim smakiem.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto jabłkowe :
    2,5 szklanki mąki
    2 jajka
    Szklanka cukru
    Kostka margaryny
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 kg jabłek
    Około 5 łyżek płynnego miodu
    Cukier waniliowy
    Cynamon
    Masa:
    0,6 l mleka
    2 budynie waniliowe z cukrem
    3 żółtka
    Kostka masła
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery

" jabłkowa plantacja smaku" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: mąkę przesiej przez sitko wraz z proszkiem. Dodaj margarynę, jajka i cukier. Zagnieć ciasto. Wyłóż do dwóch blaszek o wymiarach 24 na 38cm. Jabłka umyj i potnij w plasterki.Rozsmaruj równomiernie miód. Następnie ułóż jabłka. Posyp cukrem waniliowym i cynamonem. Piecz około 30 minut w temp. 170 stopni.
  • 2. Szklankę mleka dokładnie wymieszaj z budyniami i żółtkami. Resztę mleka zagotuj i gdy się zagotuje wlej mieszankę z budyniami Wystudź. Masło utrzyj dodając po łyżce budyniu. Masę rozsmaruj na cieście jabłkowym i przykryj drugą warstwą. Schłodź w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować