Nalewka jabłkowa

4.38 (181 ocen)

Jeśli postoi ponad rok stanie się naprawdę wyborna

Składniki:

  • 2 kg jabłek
    ½ kg cukru
    1 litr czystej wódki
Wystaw ocenę:

4.38 (181 ocen)

Zobacz również:

Alkohole Nalewki

Nalewka jabłkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka umyć, wysuszyć, pokroić na kawałki(bez gniazd nasiennych, ale nie obierać) i wrzucić do wyparzonego słoja. Zasypać cukrem i zalać wódką, tak aby pokryła jabłka. Jeśli wódki będzie za mało można uzupełnić przegotowaną wodą. Słój zamknąć i postawić w ciepłym miejscu na 6 tygodni. Co jakiś czas potrząsać słojem. Po tym czasie zlać płyn, przefiltrować i rozlać do butelek. Odstawić do leżakowania w ciemne i chłodne miejsce na minimum pół roku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Nalewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować