Ciasto francuskie ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagnieść osobno składniki obu ciast i odstawić do lodówki. Ciasto podstawowe rozwałkować tak, by brzegi były cieńsze. Na środku ułożyć ciasto maślane i zawinąć rogi ciasta podstawowego. Rozwałkować razem w formę prostokąta i odstawić do lodówki. Złożyć ciasto, zaginając boki do środka, a następnie całość złożyć na pół. Ponownie rozwałkować, chłodzić 20 minut i znów rozwałkować. Powtórzyć to 4 razy. Potem ciasto jeszcze raz włożyć do lodówki. Skarmelizować i zalać śmietanką cukier. Dodać migdały i miód. Wymieszać i odstawić. Z ciasta wyciąć placek o średnicy 23 cm. Posmarować go masą migdałową i ułożyć plasterki śliwek. Piec w 180 stopniach 20 - 25 minut. Podać z lodami posypanymi cynamonem. Udekorować porzeczkami i listkami mięty.
Komentarze