Ciasto francuskie ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Rozjaśnia i ociepla pochmurne miny

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto podstawowe : 200 g mąki, 1/2 jajka, łyżka octu, szczypta soli, 100 ml wody

    Ciasto maślane : 250 g masła, 50 g mąki

    Na wierzch : 3 śliwki, łyżka miodu, łyżka cukru, 100 ml śmietany 36 %, 100 g mielonych migdałów, kulka lodów waniliowych, szczypta cynamonu, kilka porzeczek i listków mięty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto francuskie ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagnieść osobno składniki obu ciast i odstawić do lodówki. Ciasto podstawowe rozwałkować tak, by brzegi były cieńsze. Na środku ułożyć ciasto maślane i zawinąć rogi ciasta podstawowego. Rozwałkować razem w formę prostokąta i odstawić do lodówki. Złożyć ciasto, zaginając boki do środka, a następnie całość złożyć na pół. Ponownie rozwałkować, chłodzić 20 minut i znów rozwałkować. Powtórzyć to 4 razy. Potem ciasto jeszcze raz włożyć do lodówki. Skarmelizować i zalać śmietanką cukier. Dodać migdały i miód. Wymieszać i odstawić. Z ciasta wyciąć placek o średnicy 23 cm. Posmarować go masą migdałową i ułożyć plasterki śliwek. Piec w 180 stopniach 20 - 25 minut. Podać z lodami posypanymi cynamonem. Udekorować porzeczkami i listkami mięty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować