Ciasto francuskie z farszem z groszku, ryby i mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początku zagotowujemy wodę, dodajemy do niej mrożony groszek i gotujemy go przez ok. 10 minut. Ugotowany odcedzamy i studzimy.
2.Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy na nią rybę (mrożoną wcześniej rozmrozić). Przesmażamy ja z obu stron przez ok. 5 minut.
3.Do miski przekładamy rybę, groszek, serek mascarpone, sok wyciśnięty z cytryny i wszystko miksujemy blenderem. Doprawiamy solą i pieprzem.
4.Na blacie rozwijamy ciasto francuskie i dzielimy je na 10 prostokątów. Na środek każdego z nich nakładamy po równej ilości farszu, pozostawiając brzegi ciasta suche. Przekładamy drożdżówki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdą drożdżówkę ścieramy na tarce trochę parmezanu i pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 200⁰C przez około 15 minut, do momentu, aż brzegi ciasta lekko się przyrumienią.
5.Studzimy i przed podaniem posypujemy świeżym, posiekanym koperkiem.
Komentarze