Ciasto francuskie z farszem z groszku, ryby i mascarpone

5 (171 ocen)

Wytrawna drożdżówka. Idealna na drugie śniadanie do pracy lub szkoły albo jako przekąska na imprezie.

Składniki:

  • - 1 paczka ciasta francuskiego (375 g)
    - 250 g groszku mrożonego
    - 350 g ryby miruna
    - 250 g serka mascarpone
    - 40 g parmezanu
    - 2 łyżki soku z cytryny
    - 1/2 natki koperku
    - olej do smażenia
    - sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (171 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto francuskie z farszem z groszku, ryby i mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początku zagotowujemy wodę, dodajemy do niej mrożony groszek i gotujemy go przez ok. 10 minut. Ugotowany odcedzamy i studzimy.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy na nią rybę (mrożoną wcześniej rozmrozić). Przesmażamy ja z obu stron przez ok. 5 minut.
  • 3. Do miski przekładamy rybę, groszek, serek mascarpone, sok wyciśnięty z cytryny i wszystko miksujemy blenderem. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • 4. Na blacie rozwijamy ciasto francuskie i dzielimy je na 10 prostokątów. Na środek każdego z nich nakładamy po równej ilości farszu, pozostawiając brzegi ciasta suche. Przekładamy drożdżówki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdą drożdżówkę ścieramy na tarce trochę parmezanu i pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 200⁰C przez około 15 minut, do momentu, aż brzegi ciasta lekko się przyrumienią.
  • 5. Studzimy i przed podaniem posypujemy świeżym, posiekanym koperkiem.

Porady

Z przepisu wychodzi 10 drożdżówek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować