Ciasto francuskie z mięsnym farszem

0 (0 ocen)

Chyba każdy już próbował mięsnego lub warzywnego farszu zawiniętego w ciasto francuskie , które jest idealne na słodko jak i wytrawnie .Przedstawiam wam mój pomysł na tą fikuśną przystawkę .Na zdjęciach występuje również w wersji ze spodem do pizzy :)

Składniki:

  • Składniki na 1 opakowanie ciasta francuskiego ( około 18-20 zawijańców )
    - opakowanie ciasta francuskiego
    - 300 g mięsa mielonego
    - 1/2 cebuli
    -2 ząbki czosnku
    - 4-5 średnich pieczarek
    - 2 papryki ( żółta i czerwona )
    - 1 pomidor
    - 10 czarnych oliwek
    - 4-5 suszonych pomidorów w oleju
    - 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    - przyprawy : bazylia , oregano , słodka papryka , sos taotao słodko- pikantny chilli , papryka ostra ,
    - 1 jajko
    - 2 łyżki mleka
    - sezam do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Ciasto francuskie z mięsnym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule i czosnek drobno kroimy i podsmażamy na oliwie , dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki . Smażymy aż nabiorą ładnego koloru i zmiękną po czym dodajemy mięso i chwile smażymy . Papryki kroimy w kosteczke i dodajemy do pieczarek . Pomidora obieramy ze skórki i pozbawiamy twardych części , również kroimy w kosteczke i wrzucamy na patelnie i smażymy aż pomidor się rozpadnie i powstanie sosik . Przyprawiamy i smażymy jeszcze 2-3 minutki po czym dodajemy pokrojone w krążki oliwki i w kosteczke lub paseczki suszone pomidory . Po 2 minutkach dodajemy koncentrat aby zagęściło się i sos nie był rzadki .

    Ciasto francuskie rozwijamy i wykładamy farsz wzdłuż dwóch dłuższych boków . Oba boki zawijamy do środka . Smarujemy jajkiem rozbełtanym z mlekiem oraz posypujemy sezamem .
    Kroimy na ok 2 cm paski i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni , z termoobiegiem przez 15-20 minut aż do zarumienienia .
    Smacznego ! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować