Ciasto francuskie z mascarpone i pomarańczami

4.49 (164 ocen)

  • 30 min

Idealny deser do przygotowania gdy nie mamy za dużo czasu. Składniki potrzebne do przygotowania łatwo dostępne więc w 30 minut uzyskamy pyszne i efektowne ciasto:)

  • 30 min

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego (używam tego z Biedronki 275 g)

    125 g serka mascarpone

    150-200 ml śmietanki 30% lub 36%, schłodzonej

    cukier puder

    cytrusy - pomarańcze i/lub grejpfruty

    melisa i suszona skórka pomarańczowa do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.49 (164 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto francuskie z mascarpone i pomarańczami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę wysmarować masłem i posypać mąką. Wykleić ciastem francuskim, ponakłuwać widelcem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 15 minut (piekę na funkcji termoobieg). Uwaga ! Jeśli w trakcie pieczenia ciasto zaczyna się "puszyć" ponakłuwać je jeszcze w kilku miejscach widelcem.

    Śmietankę ubijamy na sztywno. (W zależności od tego jaką masę chcemy otrzymać dodajemy mniej lub więcej śmietanki od 150 - 200 ml). Serek mascarpone mieszamy łyżką lub mikserem z cukrem pudrem. Tu również ilość cukru jest uzależniona od oczekiwanego rezultatu - ja chciałam mniej słodkie i dałam tylko 2 łyżeczki. Do ubitej śmietanki dodajemy po łyżce mascarpone i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Masę wykładamy na ciasto.

    Pomarańcze i/lub grejpfruty obieramy i w miarę możliwości pozbawiamy białych części/skórek. Pokrojone kawałki owoców kładziemy na masie.

    Udekorowałam suszoną skórką pomarańczową i listkami melisy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować