Idealny deser do przygotowania gdy nie mamy za dużo czasu. Składniki potrzebne do przygotowania łatwo dostępne więc w 30 minut uzyskamy pyszne i efektowne ciasto:)
30 min
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego (używam tego z Biedronki 275 g)
Ciasto francuskie z mascarpone i pomarańczami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Formę wysmarować masłem i posypać mąką. Wykleić ciastem francuskim, ponakłuwać widelcem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 15 minut (piekę na funkcji termoobieg). Uwaga ! Jeśli w trakcie pieczenia ciasto zaczyna się "puszyć" ponakłuwać je jeszcze w kilku miejscach widelcem.
Śmietankę ubijamy na sztywno. (W zależności od tego jaką masę chcemy otrzymać dodajemy mniej lub więcej śmietanki od 150 - 200 ml). Serek mascarpone mieszamy łyżką lub mikserem z cukrem pudrem. Tu również ilość cukru jest uzależniona od oczekiwanego rezultatu - ja chciałam mniej słodkie i dałam tylko 2 łyżeczki. Do ubitej śmietanki dodajemy po łyżce mascarpone i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Masę wykładamy na ciasto.
Pomarańcze i/lub grejpfruty obieramy i w miarę możliwości pozbawiamy białych części/skórek. Pokrojone kawałki owoców kładziemy na masie.
Udekorowałam suszoną skórką pomarańczową i listkami melisy.
Komentarze