Ciasto fasolowe

0 (0 ocen)

Pyszne ciasto bez tłuszczu , cukru i białej mąki - kompozycja smakowa - niezapomniana

Składniki:

  • Ciasto:
    - 1 puszka czerwonej fasoli ( 400g)
    - 3 kurze , średniej wielkości jajka
    - 100 ml jogurtu greckiego
    - 200 ml miodu
    - 2 kopiaste łyżki kakao
    - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    - 1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 5 kopiastych łyżek otrąb żytnich

    Masa śmietanowo - serowa

    - 500ml śmietany kremówki ( 30%)
    - 250 g serka mascarpone
    - 100 g cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto fasolowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę przepłukujemy pod zimną wodą dokładnie a następnie odrobinę osuszamy. Najlepiej papierowym ręcznikiem - tak aby było jak najmniej wody. Tak przygotowaną fasolę wrzucamy do blendera i chwilę miksujemy a następnie dodajemy jajko i znów miksujemy a potem następne i znów miksujemy.Przelewamy masę do miski, dodajemy kolejne jajko i pozostałe "mokre" składniki czyli jogurt i miód. Otręby z kakao oraz sodą i proszkiem mieszamy w osobnej misce. Miksujemy mokre składniki po czym powoli dodajemy suche składniki. Formę ( u mnie keksowa 22x12cm) wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Pieczemy w 180C przez około 45-50 min.
    Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i dodajemy serek mascarpone. Ciasto po przestudzeniu kroimy wzdłuż na pół i przekładamy kremem. Całość smarujemy pozostałym kremem i możemy dowolnie ozdobić. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 min do schłodzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować