Ciasto fasolowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolę przepłukujemy pod zimną wodą dokładnie a następnie odrobinę osuszamy. Najlepiej papierowym ręcznikiem - tak aby było jak najmniej wody. Tak przygotowaną fasolę wrzucamy do blendera i chwilę miksujemy a następnie dodajemy jajko i znów miksujemy a potem następne i znów miksujemy.Przelewamy masę do miski, dodajemy kolejne jajko i pozostałe "mokre" składniki czyli jogurt i miód. Otręby z kakao oraz sodą i proszkiem mieszamy w osobnej misce. Miksujemy mokre składniki po czym powoli dodajemy suche składniki. Formę ( u mnie keksowa 22x12cm) wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Pieczemy w 180C przez około 45-50 min.
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i dodajemy serek mascarpone. Ciasto po przestudzeniu kroimy wzdłuż na pół i przekładamy kremem. Całość smarujemy pozostałym kremem i możemy dowolnie ozdobić. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 min do schłodzenia.
Komentarze