Ciasto czekoladowo - wiśniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: żółtka ubić z polową cukru do białości, dodać roztopioną letnią czekoladę i wódkę. Zmiksować. Wsypać orzechy,mąkę i proszek do pieczenia. Białka ubić, dodać resztę cukru. Ubijać, aż piana będzie szklista i dodać do masy. Przelać do prostokątnej wyłożonej papierem blaszki. Piec ok. 40 min. w temp. 200 °C.
2.Masa I: odcedzić wiśnie, sok zlaći uzupełnić wodą, aby powstało 0,5 l płynu. Odlać 0,5 szklanki i rozmieszać w niej budyń. Resztę zagotować z cukrem i ugotować budyń. Połączyć z galaretką i wiśniami.
3.Masa II: Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan- fixami.
4.Na biszkopt wylać lekko ciepłą masę I, poczekać aż zastygnie. Wyłożyć masę II, posypać posiekaną gorzką czekoladą.
Komentarze