CZEKOLADOWO-CYNAMONOWE CIASTO Z KREMEM KAWOWYM I BANANAMI

0 (0 ocen)

Pyszne, aromatyczne. Po prostu palce lizać!

Składniki:

  • Biszkopt:

    4 jajka
    2/3 szklanki mąki
    2/3 szklanki cukru
    1,5 łyżki kakao
    1 łyżeczka cynamonu
    50 g startej gorzkiej czekolady
    2 łyżki wody
    2 łyżki oleju
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa kawowa:

    650 ml kremówki
    5 łyżek cukru pudru
    250 g mascarpone
    4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    2 łyżeczki żelatyny
    120 ml wrzątku

    Poncz:

    150 ml mocnej, słodkiej kawy

    Polewa:

    100 g gorzkiej czekolady
    7-8 łyżek mleka
    1 pełna łyżka miękkiego masła

    Dodatkowo:

    3 dojrzałe banany
    pół cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Kawy

Czekoladowo-cynamonowe ciasto z kremem kawowym i bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubij z cukrem na jasną, puszystą masę, następnie dodaj wodę i olej. Mąkę połącz z kakao, cynamonem, czekoladą i proszkiem do pieczenia. Całość dodaj do masy jajecznej i mieszaj delikatnie łyżką do chwili połączenia się składników.
  • 2. Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto. Piecz je w 180°C przez 25 minut. Upieczony biszkopt odstaw do całkowitego wystudzenia, a następnie przekrój go wzdłuż na pół.
  • 3. Żelatynę połącz z kawą i zalej wrzątkiem. Mieszaj do chwili całkowitego rozpuszczenia się żelatyny i odstaw do wystygnięcia. Śmietankę oraz mascarpone umieść w misce i miksuj do chwili, aż się połączą i utworzą sztywną masę (sztywniejszą niż bita śmietana). Następnie dodaj cukier oraz przestudzoną kawę z żelatyną. Miksuj tylko do chwili połączenia się składników.
  • 4. Pierwszy blat włóż do tortownicy i skrop ponczem. Wyłóż na niego połowę masy kawowej, a na niej ułóż pokrojone w grube plasterki i skropione sokiem z cytryny banany. Na banany wyłóż drugą warstwę kremu i przykryj nasączonym biszkoptem. Lekko dociśnij, przykryj folią i wstaw do lodówki na całą noc.
  • 5. Połamaną czekoladę połącz w misce z mlekiem i masłem, roztop je w kąpieli wodnej do chwili powstania gładkiej i jednolitej masy, a następnie pokryj powstałą masą wierzch ciasta. Ciasto podawaj schłodzone.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Czekolada Kawa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować