Czekoladowo-cynamonowe ciasto z kremem kawowym i bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubij z cukrem na jasną, puszystą masę, następnie dodaj wodę i olej. Mąkę połącz z kakao, cynamonem, czekoladą i proszkiem do pieczenia. Całość dodaj do masy jajecznej i mieszaj delikatnie łyżką do chwili połączenia się składników.
2.Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto. Piecz je w 180°C przez 25 minut. Upieczony biszkopt odstaw do całkowitego wystudzenia, a następnie przekrój go wzdłuż na pół.
3.Żelatynę połącz z kawą i zalej wrzątkiem. Mieszaj do chwili całkowitego rozpuszczenia się żelatyny i odstaw do wystygnięcia. Śmietankę oraz mascarpone umieść w misce i miksuj do chwili, aż się połączą i utworzą sztywną masę (sztywniejszą niż bita śmietana). Następnie dodaj cukier oraz przestudzoną kawę z żelatyną. Miksuj tylko do chwili połączenia się składników.
4.Pierwszy blat włóż do tortownicy i skrop ponczem. Wyłóż na niego połowę masy kawowej, a na niej ułóż pokrojone w grube plasterki i skropione sokiem z cytryny banany. Na banany wyłóż drugą warstwę kremu i przykryj nasączonym biszkoptem. Lekko dociśnij, przykryj folią i wstaw do lodówki na całą noc.
5.Połamaną czekoladę połącz w misce z mlekiem i masłem, roztop je w kąpieli wodnej do chwili powstania gładkiej i jednolitej masy, a następnie pokryj powstałą masą wierzch ciasta. Ciasto podawaj schłodzone.
Komentarze