Ciasto czekoladowe z dynią

4.49 (201 ocen)

Sezon na dynie w pełni ;) Polecam to czekoladowe, wilgotne ciasto, doskonałe na jesienne wieczory. Polecam!

Składniki:

  • Ciasto czekoladowe:
    3 jajka
    3/4 szkl cukru
    1/3 szkl oleju
    1/2 szkl puree z dyni, np. domowej roboty
    100 g posiekanych orzechów włoskich
    100 g gorzkiej czekolady
    120 g mąki pszennej
    2-3 łyżki kakao
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia


    Polewa czekoladowa:
    60 g gorzkiej/mlecznej czekolady
    1 łyżeczka masła
    1 łyżka śmietany 18%
Wystaw ocenę:

4.49 (201 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto czekoladowe z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto czekoladowe: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, ostudzić. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Dodać żółtka, następnie olej i puree z dyni, miksować. Wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz orzechy. Delikatnie wymieszać szpatułką. Powstałą masę przelać do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno!) Piec w 180 st.C przez około 30-35 minut do "suchego patyczka". Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  • 2. Polewa czekoladowa: Czekoladę posiekać, umieścić w garnuszku razem z masłem i śmietanką. Wszystko rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce do uzyskania gęstej, błyszczącej polewy. Ostudzone ciasto polać polewą czekoladową i od razu pokroić. Odstawić do zastygnięcia polewy. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Dynia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować