Ciasto czekoladowe z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.iekarnik nagrzać do 170 c.
Najpierw przygotowujemy ciasto podstawowe :
Masło uciekamy z cukrami na gładką, pulchna masę. Do masy wbijamy po jednym jajku, w dalszym ciągu ubijamy.
Tak przygotowana masę dzielimy na dwie , równe części.
Ciasto dyniowe :
Do jednej części masy dodajemy puree z dyni, mąkę, sól, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika, Miksujemy.
2.Ciasto czekoladowe :
Do drugiej części masy dodajemy mąkę, kakao, sól i proszek do pieczenia. Dolewamy tyle mleka by konsystencja była mniej więcej taka jaka ma ciasto dyniowe.
3.Blaszkę na babki, smarujemy masłem i posypujemy kaszą manną bądź bułką tartą.
Do blaszki wlewamy na zmianę ciasto dyniowe i ciasto czekoladowe.
4.Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piecyka i pieczemy przez około 50 - 60 minut lub do tak zwanego suchego patyczka.
5.Przestudzone ciasto polewamy swoja ulubiona polewa , najlepiej czekoladową, bo dynia i czekolada to świetny duet :)
Komentarze