Ciasto biszkoptowe z kremem budyniowo - śmietankowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

ciasto upiekłam dzisiaj z okazji święta TEŚCIOWEJ

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na blaszkę o wymiarach .23/28 . BISZKOPT- 1,5 szkl. mąki przennej, 6 jajek, 5 łyżek wody, szkl. cukru, 12 łyżek oleju, 2,5 łyżki ciemnego kakao, cukier waniliowy, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. KREM - 1/2 litra mleka, budyń waniliowy, 500 ml kremówki, 3 łyżki cukru pudru, 6 łyżeczek żelatyny, kakao do posypania ciemne i rozpuszczalne na przemian.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto biszkoptowe z kremem budyniowo - śmietankowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. białka ubić na sztywno dodawać cukier i cukier waniliowy, nadal ubijając dodawać żółtka, do masy białkowej delikatnie mieszając dodawac po łyżce oleju i wodywszystkie składniki dokładnie połączyć, wymieszać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia i dodawać delikatnie do masy ciągle mieszając.Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, piec 25 min w temperaturze 160stopni ( do suchego patyczka) po uoieczeniu ciasto wystudzić i przekroić na 2 placki cieńszy który będzie na spodzie i grubszy który będzie pokrojony w paski szerokości 1 cm
  • 2. w 1/4 szkl. letniej wody rozpuścić 3 łyżeczki żelatyny, budyń ugotowac tak jak na opakowaniu, dodac rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszac. Budyń przykryć folią spożywczą aby nie powstał korzuch. pozostała żelatynę zalać zimną wodą( niewielką ilością ) a następnie podgrzewając rozpuscić i ostudzić . Kremówkę ubić na sztywno dodając cukier puder i rozpuszczoną żelatynę. Do zimnego budyniu porcjami stopniowo dodawac ubitą kremówkę. dobrze połączyc .
  • 3. grubszy placek pokroić w paski o szer. 1 cm cieńszy placek natomiast posmarować delikatnie kremem. Ułożyć na kremie paski ciasta w odległosci 1 cm , przestrzenie pomiędzy paskami wypełnić kremem, na kremie ułożyć pozostałe paski ciasta naprzemiennie z dolną warstwą. Wolne przestrzenie wypełniamy znowu kremem . Całą powierzchnię ciasta delikatnie posmarować pozostałym kremem. Na koniec ciasto opruszyć kakao .

Porady

Można jeszcze udekorować górę ciasta według własnego pomysłu. Kawę dodaję do ciasta, jest to kawa tak zwana ajerkoniakowa bardzo smaczna ale zarazem bardzo kaloryczna

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować