Ciasto biszkoptowe z kremem budyniowo - śmietankowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.białka ubić na sztywno dodawać cukier i cukier waniliowy, nadal ubijając dodawać żółtka, do masy białkowej delikatnie mieszając dodawac po łyżce oleju i wodywszystkie składniki dokładnie połączyć, wymieszać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia i dodawać delikatnie do masy ciągle mieszając.Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, piec 25 min w temperaturze 160stopni ( do suchego patyczka) po uoieczeniu ciasto wystudzić i przekroić na 2 placki cieńszy który będzie na spodzie i grubszy który będzie pokrojony w paski szerokości 1 cm
2.w 1/4 szkl. letniej wody rozpuścić 3 łyżeczki żelatyny, budyń ugotowac tak jak na opakowaniu, dodac rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszac. Budyń przykryć folią spożywczą aby nie powstał korzuch. pozostała żelatynę zalać zimną wodą( niewielką ilością ) a następnie podgrzewając rozpuscić i ostudzić . Kremówkę ubić na sztywno dodając cukier puder i rozpuszczoną żelatynę. Do zimnego budyniu porcjami stopniowo dodawac ubitą kremówkę. dobrze połączyc .
3.grubszy placek pokroić w paski o szer. 1 cm cieńszy placek natomiast posmarować delikatnie kremem. Ułożyć na kremie paski ciasta w odległosci 1 cm , przestrzenie pomiędzy paskami wypełnić kremem, na kremie ułożyć pozostałe paski ciasta naprzemiennie z dolną warstwą. Wolne przestrzenie wypełniamy znowu kremem . Całą powierzchnię ciasta delikatnie posmarować pozostałym kremem. Na koniec ciasto opruszyć kakao .
Porady
Można jeszcze udekorować górę ciasta według własnego pomysłu. Kawę dodaję do ciasta, jest to kawa tak zwana ajerkoniakowa bardzo smaczna ale zarazem bardzo kaloryczna
Komentarze