''CIASTO BIAŁY LION''

4.5 (200 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto jak moje ulubione batoniki ;białe liony -z warstwą ryżu preparowanego w karmelu,biszkoptem z białą czekoladą ,kremową masą oraz orzeszkami na wierzchu ;delikatnie oblanymi białą czekoladą

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na ciasto z białą czekoladą:

    1 tabliczka białej czekolady ( 100 g )
    1 kostka margaryny
    1,5 szklanki mąki
    5 jaj
    2/3 szklanki cukru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Składniki na masę kajmakową:
    1 puszka masy kajmakowej (krówkowej )
    70 g ryżu preparowanego
    Składniki na masę budyniową:
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    0,5 l mleka
    cukier waniliowy
    0,5 szklanki cukru
    1 kostka margaryny lub masła
    Dodatkowo:
    2 małe opakowania orzeszków ziemnych solonych
    1 tabliczka białej czekolady
    1/2 szklanki herbaty (zimnej)
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

''ciasto biały lion'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTOZ BIAŁĄ CZEKOLADĄ:Margarynę,cukier i czekoladę rozpuścić na wolnym ogniu .(nie zagotować) .Wystudzić.
    Do zimnej masy dodać żółtka ,mąkę przesianą z proszkiem ;wymieszać.Białka ubić na sztywno ,dodać do masy i delikatnie wymieszać.Wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę 24/36 cm .Piec ok 25-35 min w 180 st C.Po upieczeniu,wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty.
    MASA KAJMAKOWA:Masę kajmakową rozmieszać w misce,dodać ryż i dobrze wymieszać do połączenia się obu składników.
    MASA BUDYNIOWA:
    W 1/2 szklanki mleka rozprowadzić obie mąki.Pozostałe mleko zagotować z cukrami.Do gotującego się mleka dodać mieszankę z mąki.Ugotować budyń .Wystudzić.Margarynę utrzeć ,dodając po łyżce przestudzony budyń.Masę podzielić na dwie części .

    Przełożenie ciasta:

    dolny blat ciasta nasączyć herbatą-1/2 masy budyniowej-masa kajmakowa z ryżem -drugi blat ciasta nasączyć herbatą-druga część masy budyniowej-pokrojone orzeszki -rozpuszczona biała czekolada

    Gotowe ciasto schłodzić w lodówce ok 1 godz.przed podaniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować