''ciasto biały lion'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTOZ BIAŁĄ CZEKOLADĄ:Margarynę,cukier i czekoladę rozpuścić na wolnym ogniu .(nie zagotować) .Wystudzić.
Do zimnej masy dodać żółtka ,mąkę przesianą z proszkiem ;wymieszać.Białka ubić na sztywno ,dodać do masy i delikatnie wymieszać.Wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę 24/36 cm .Piec ok 25-35 min w 180 st C.Po upieczeniu,wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty.
MASA KAJMAKOWA:Masę kajmakową rozmieszać w misce,dodać ryż i dobrze wymieszać do połączenia się obu składników.
MASA BUDYNIOWA:
W 1/2 szklanki mleka rozprowadzić obie mąki.Pozostałe mleko zagotować z cukrami.Do gotującego się mleka dodać mieszankę z mąki.Ugotować budyń .Wystudzić.Margarynę utrzeć ,dodając po łyżce przestudzony budyń.Masę podzielić na dwie części .
Przełożenie ciasta:
dolny blat ciasta nasączyć herbatą-1/2 masy budyniowej-masa kajmakowa z ryżem -drugi blat ciasta nasączyć herbatą-druga część masy budyniowej-pokrojone orzeszki -rozpuszczona biała czekolada
Gotowe ciasto schłodzić w lodówce ok 1 godz.przed podaniem.
Komentarze