Mokre ciasto o cięższej konsystencji, z dobrze wyczuwalnym smakiem bananów i czekolady. Doskonałe do kawy lub herbaty. Szybkie w wykonaniu i długo zachowuje świeżość.
Ciasto bananowo-czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Banany ugnieść dobrze widelcem lub zmiksować blenderem.
2.Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
3.Cukier, miękkie masło (margarynę), jajka i banany zmiksować mikserem na najwyższych obrotach przez 2- 3 min. (Masa musi być niejednolita, tak jakby była zwarzona).
4.W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i startą czekoladę.
5.Zmniejszyć obroty miksera i dodać składniki wymieszane w naczyniu, mieszając chwilkę, tylko do połączenia składników.
6.Ciasto przełożyć do formy keksowej (o długości ok. 30cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką.
7.Piec w nagrzanym piekarniku ok. 70min. w temperaturze 180°C. Sprawdzić ciasto patyczkiem.
Po upieczeniu pozostawić ciasto w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach.
8.Czekoladę roztopić z mlekiem w kąpieli wodnej. Ciasto polać roztopioną czekoladą.
Porady
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Komentarze