Ciasto bananowo-czekoladowe

4.51 (164 ocen)

  • 20 min

Mokre ciasto o cięższej konsystencji, z dobrze wyczuwalnym smakiem bananów i czekolady. Doskonałe do kawy lub herbaty. Szybkie w wykonaniu i długo zachowuje świeżość.

  • 20 min

Składniki:

  • 250g cukru
    250g masła lub margaryny
    3 jajka
    300g mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    2 łyżeczki kakao
    40g gorzkiej czekolady
    4 banany

    Polewa:

    czekolada (mleczna lub gorzka)
    2 łyżeczki mleka
Wystaw ocenę:

4.51 (164 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto bananowo-czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Banany ugnieść dobrze widelcem lub zmiksować blenderem.
  • 2. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • 3. Cukier, miękkie masło (margarynę), jajka i banany zmiksować mikserem na najwyższych obrotach przez 2- 3 min. (Masa musi być niejednolita, tak jakby była zwarzona).
  • 4. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i startą czekoladę.
  • 5. Zmniejszyć obroty miksera i dodać składniki wymieszane w naczyniu, mieszając chwilkę, tylko do połączenia składników.
  • 6. Ciasto przełożyć do formy keksowej (o długości ok. 30cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką.
  • 7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 70min. w temperaturze 180°C. Sprawdzić ciasto patyczkiem.
    Po upieczeniu pozostawić ciasto w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach.
  • 8. Czekoladę roztopić z mlekiem w kąpieli wodnej. Ciasto polać roztopioną czekoladą.

Porady

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować