Ciasto arbuzowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie biszkoptu:
Ubijamy na sztywną pianę białka. Następnie dodajemy do nich cukier i ubijamy jeszcze przez chwilę. Potem pojedynczo dorzucamy żółtka. Taką masę łączymy z produktami sypkimi - obiema mąkami i proszkiem do pieczenia. W piekarniku zamykamy na 25 minut w temperaturze 180 stopni.
PRZYGOTOWANIE MASY:
Z miąższu wyjmujemy możliwie dużą ilość pestek. Kroimy go drobno, odsączamy i zagotowujemy. Żelatynę (lub agar agar) i galaretki rozpuszczamy w soku pozostałym z arbuza. Mieszamy ze sobą arbuza i jego sok. Zostawiamy na trochę, żeby stężało i wylewamy na biszkopt. Radzę pilnować tężenia masy. Jeżeli soku z arbuza wytrąciło się dużo, można zwiększyć ilość żelatyny (lub agar agaru). Wszystko zależy od zakupionego owocu.
PRZYGOTOWANIE BITEJ ŚMIETANY:
Kremówki ubijamy. Żelatynę (lub agar agar) rozpuszczamy w minimalnej ilości wody, pilnując, żeby nie zostały żadne grudki, studzimy i dodajemy do śmietany. To samo robimy z serkami homogenizowanymi. Mieszankę wykładamy na stężałą masę arbuzową.
Komentarze