CIASTO ARBUZOWE

4.5 (143 ocen)

  • 60 min

Ciasto jest bardzo orzeźwiające, smak arbuza czuć bardzo wyraźnie...

  • 60 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
    - 4 jajka
    - 60 gram mąki pszennej
    - 80 gram mąki ziemniaczanej
    - 60 gram cukru
    - cukier wanilinowy
    - łyżeczka proszku do pieczenia
    NA MASĘ ARBUZOWĄ:
    - 3 kilogramy miąższu arbuza
    - 4 łyżki żelatyny (odpowiednio agar agaru w wersji wegetariańskiej)
    - 2 galaretki truskawkowe
    MASA ŚMIETANOWA:
    - 2 kremówki (te w małych plastikowych pojemniczkach)
    - 2 serki homogenizowane waniliowe
    - 2 łyżki żelatyny
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto arbuzowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie biszkoptu:
    Ubijamy na sztywną pianę białka. Następnie dodajemy do nich cukier i ubijamy jeszcze przez chwilę. Potem pojedynczo dorzucamy żółtka. Taką masę łączymy z produktami sypkimi - obiema mąkami i proszkiem do pieczenia. W piekarniku zamykamy na 25 minut w temperaturze 180 stopni.
    PRZYGOTOWANIE MASY:
    Z miąższu wyjmujemy możliwie dużą ilość pestek. Kroimy go drobno, odsączamy i zagotowujemy. Żelatynę (lub agar agar) i galaretki rozpuszczamy w soku pozostałym z arbuza. Mieszamy ze sobą arbuza i jego sok. Zostawiamy na trochę, żeby stężało i wylewamy na biszkopt. Radzę pilnować tężenia masy. Jeżeli soku z arbuza wytrąciło się dużo, można zwiększyć ilość żelatyny (lub agar agaru). Wszystko zależy od zakupionego owocu.
    PRZYGOTOWANIE BITEJ ŚMIETANY:
    Kremówki ubijamy. Żelatynę (lub agar agar) rozpuszczamy w minimalnej ilości wody, pilnując, żeby nie zostały żadne grudki, studzimy i dodajemy do śmietany. To samo robimy z serkami homogenizowanymi. Mieszankę wykładamy na stężałą masę arbuzową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować