Ciasto A'la Tiramisu

4.5 (174 ocen)

  • 40 min

Wersja dla zapracowanych. Ciasto idealne na wizytę niespodziewanych gości.

  • 40 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    8 jajek
    1,5 szklanki cukru
    1,5 szklanki mąki tortowej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa:
    300 ml zimnego mleka
    1 opakowanie kremu mascarpone smak tiramisu
    100 g miękkiego masła

    dodatkowo:
    starta gorzka czekolada
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Tiramisu

Ciasto a'la tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Ubijamy białka, dodajemy cukier, żółtka i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Chwilę miksujemy. Wlewamy do blachy (25x36) wyłożonej pergaminem i pieczemy ok. 25-30 min w temp. 180 °C. Po upieczeniu ciasto przekrawamy na pół.
  • 2. Masa:
    Do wysokiego naczynia wlej 300 ml schłodzonego mleka. Zawartość torebki wsyp do mleka i miksuj całość - najpierw na niskich, a po chwili na wysokich obrotach przez ok. 3 minuty. Następnie dodaj miękkie masło i całość wymieszaj.
  • 3. Blat ciasta posmarować masą , przykryć drugim plackiem. Posmarować resztą kremu i udekorować startą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować