Ciastka brownie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotuj kaszę jaglaną: przepłucz ją pod zimną bieżącą wodą, przesyp do garnka, zalej wodą w proporcji ok. 3 części wody na 1 część kaszy (tu: 1,5 kubka wody na 0,5 kubka kaszy). Doprowadź kaszę do wrzenia, a następnie gotuj na małym ogniu przez ok. 15 minut.
2.Kaszę, olej kokosowy i wypestkowane daktyle zmiksuj na krem.
3.Czekoladę (100 g) rozpuść w kąpieli wodnej (kąpiel wodna – np. miska „zawieszona” w garnku z wrzącą wodą w taki sposób, by jej dno nie stykało się z powierzchnią wody).
4.W robocie kuchennym zmiksuj powstały krem z kaszy (pkt 2), kakao, rozpuszczoną czekoladę, cynamon, anyż, wanilię, len, mąkę i rozgniecione na papkę banany. Miksuj, aż uzyskasz gładkie, wilgotne i lepkie ciasto.
5.Dorzuć posiekaną czekoladę (25 g) i mieszaj jeszcze ok. 1-2 minuty.
6.Odstaw ciasto na pół godziny, by lekko zgęstniało i przeschło.
7.Formuj w dłoniach ciastka: kulki wielkości czekoladowych trufli układaj – lekko je rozpłaszczając – na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Porady
Z podanych proporcji otrzymasz ok. 24 ciastek – w zależności od wielkości, w jakiej będziesz je formować.
Komentarze