Brownie w formie ciastek z dodatkiem czereśni i mlecznej czekolady. Idealne na wakacyjne wycieczki!
30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
200 g czekolady gorzkiej min. 70%
200 g masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 op. cukru z wanilią
3 jajka
3/4 szklanki mąki
szczypta soli
ok. 300 g czereśni
50 g czekolady mlecznej
Ciastka brownie z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czereśnie myjemy, usuwamy szypułki, każdą czereśnię przekrawamy na pół i usuwamy pestkę.
Czekoladę mleczną kroimy w drobną kostkę.
Czekoladę gorzką łamiemy i rozpuszczamy razem z masłem na małym ogniu. Należy pamiętać, aby masy zbytnio nie przegrzać. Studzimy.
Jajka ubijamy mikserem razem z cukrem pudrem, następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę z masłem. Na końcu dodajemy przesianą mąkę zmieszaną z solą i mieszamy łyżką lub mikserem na małych obrotach. Przygotowane ciasto wykładamy łyżką porcjami na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując kształt ciastek. Na wierzchu każdego ciastka układamy połówki czereśni oraz kawałki mlecznej czekolady. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 15-17 min.
Komentarze