• Ciasteczka CANTUCCI

    Dodane przez: Ewelina Marcin

  • Ciasteczka robi się bardzo szybko, z dodatkiem migdałów i pomarańczy mają zmysłowy smak. Idealne do kawy i wina:)

  • Składniki

    • 3 jajka
    • 175 g cukru (najlepiej trzcinowego)
    • 450 g mąki
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 250 g migdałów (w całości, obranych lub posiekanych)
    • kilka kropel aromatu migdałowego
    • starta skórka i sok z połówki pomarańczy
    • papier do pieczenia

  • Sposób przygotowania

    1.

    Jajka z cukrem mikserem wymieszać w dużej misce tak długo, aż cukier rozpuści się całkowicie. Dodać starta skórkę oraz sok z pomarańczy.

    2.

    Do wymieszanych jaj przesiać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać ze sobą, całość zagnieść, dosypując w razie potrzeby trochę mąki. Do zagniecionego ciasta dodać migdały.Piekarnik rozgrzać do temperatury 175stopni.

    3.
    Cantuccini - krok 3

    Na posypanej mąką stolnicy uformować 4 lub 5 wałeczków, o średnicy około 5 cm. Wałeczki położyć na blasze i piec w piekarniku przez około 35 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić na chwilę by lekko przestygło. Następnie, wciąż jeszcze cieple ciasto pokroić ostrym nożem (najlepiej takim z ząbkami) na kawałeczki o szerokości mniej więcej 1 cm. Pokrojone kawałki ponownie ułożyć na blasze i piec przez około 10 minut. Smacznego :)

  • Rady

    Przed zjedzeniem można zanurzyć je w winie lub kawie. Zamiast soku z pomarańczy można użyć soku z cytryny:)

  • Słowa kluczowe (tagi):

    slodkie_zycie, z_roznych_stron_swiata, pomarańcza, cantucci, ciasteczka do herbaty, ciasteczka z migdałami
  • 2 komentarze

Dodane przez: Ewelina Marcin

Ewelina Marcin 151

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2013-04-27T19:15:28+02:00

122 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »