Ciasteczka robi się bardzo szybko, z dodatkiem migdałów i pomarańczy mają zmysłowy smak. Idealne do kawy i wina:)
60 min
Składniki:
• 3 jajka
• 175 g cukru (najlepiej trzcinowego)
• 450 g mąki
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 250 g migdałów (w całości, obranych lub posiekanych)
• kilka kropel aromatu migdałowego
• starta skórka i sok z połówki pomarańczy
• papier do pieczenia
Ciasteczka cantucci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka z cukrem mikserem wymieszać w dużej misce tak długo, aż cukier rozpuści się całkowicie.
Dodać starta skórkę oraz sok z pomarańczy.
2.Do wymieszanych jaj przesiać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać ze sobą, całość zagnieść, dosypując w razie potrzeby trochę mąki.
Do zagniecionego ciasta dodać migdały.Piekarnik rozgrzać do temperatury 175stopni.
3.Na posypanej mąką stolnicy uformować 4 lub 5 wałeczków, o średnicy około 5 cm. Wałeczki położyć na blasze i piec w piekarniku przez około 35 minut.
Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić na chwilę by lekko przestygło. Następnie, wciąż jeszcze cieple ciasto pokroić ostrym nożem (najlepiej takim z ząbkami) na kawałeczki o szerokości mniej więcej 1 cm. Pokrojone kawałki ponownie ułożyć na blasze i piec przez około 10 minut.
Smacznego :)
Porady
Przed zjedzeniem można zanurzyć je w winie lub kawie. Zamiast soku z pomarańczy można użyć soku z cytryny:)
Komentarze