Na spod
20 dkg herbatniki Maślanych
5 dkg masła
Na masę karmelowa
30 dkg orzechów ( mogą być też inne bakalie)
18 dkg cukru
1 łyżka miodu
50 ml wody
5 dkg masła
45 ml śmietany kremowki
Na połowę
3/4 szkl śmietany kremowki
17 dkg gorzkiej czekolady
Chrupiący baton z orzechami i karmelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do rondla włóż masło rozpuśc i lekko przestudz, herbatniki pokrusz i letnie masło wlej do herbatnikow i wymieszaj wyłoż masę do formy ( ja używalam kreskówki) i mocno dociekać do spodu. Wstaw do lodówki
Do rondla wsypać cukier, miód oraz wodę. Podgrzej ciągle mieszając aż składniki się rozpuszcza. Następnie gotuj przez 15 minut nie mieszając aż masa uzyska temp ok 170 st C i powstanie bursztynowy kolor dodaj masło i śmietankę mieszaj i gotuj jeszcze ok 2 minuty. Dodaj orzechy wymieszaj gdy przestygnie wyłoż na masę herbatnikowa. Wstaw do lodówki żeby strzezalo
Przygotuj połowę
Do rondla wlej śmietankę podgrzej gdy zacznie wrzec zdejmij z ognia dodaj połamane czekoladę mieszaj aż się rozpuścić polej na schłodzona masę karmelowa. Wstaw do lodówki.
Porady
Można użyć ten innych orzechów jak również słonecznik, pestki dyni, morele daktyle.
Komentarze