Chrupiący baton z orzechami i karmelem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Łatwy i szybki do zrobienia

  • 30 min

Składniki:

  • Na spod
    20 dkg herbatniki Maślanych
    5 dkg masła
    Na masę karmelowa
    30 dkg orzechów ( mogą być też inne bakalie)
    18 dkg cukru
    1 łyżka miodu
    50 ml wody
    5 dkg masła
    45 ml śmietany kremowki
    Na połowę
    3/4 szkl śmietany kremowki
    17 dkg gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Chrupiący baton z orzechami i karmelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rondla włóż masło rozpuśc i lekko przestudz, herbatniki pokrusz i letnie masło wlej do herbatnikow i wymieszaj wyłoż masę do formy ( ja używalam kreskówki) i mocno dociekać do spodu. Wstaw do lodówki
    Do rondla wsypać cukier, miód oraz wodę. Podgrzej ciągle mieszając aż składniki się rozpuszcza. Następnie gotuj przez 15 minut nie mieszając aż masa uzyska temp ok 170 st C i powstanie bursztynowy kolor dodaj masło i śmietankę mieszaj i gotuj jeszcze ok 2 minuty. Dodaj orzechy wymieszaj gdy przestygnie wyłoż na masę herbatnikowa. Wstaw do lodówki żeby strzezalo
    Przygotuj połowę
    Do rondla wlej śmietankę podgrzej gdy zacznie wrzec zdejmij z ognia dodaj połamane czekoladę mieszaj aż się rozpuścić polej na schłodzona masę karmelowa. Wstaw do lodówki.

Porady

Można użyć ten innych orzechów jak również słonecznik, pestki dyni, morele daktyle.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować