Chłopska potrawa

5 (185 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Dość pikantne, o interesującym smaku danie, które rozgrzeje i nasyci.

Składniki:

  • ● 4 kiełbasy zwyczajne
    ● 2 kiełbasy śląskie
    ● 10-15 dag boczku wędzonego
    ● 1/3 kostki margaryny lub masła
    ● miękkie, mocno dojrzałe papryki: 2 czerwone, 1 żółta i 1 zielona
    ● 5 pomidorów albo 1 puszka przecieru pomidorowego
    ● 1 cebula
    ● 6 ząbków czosnku
    ● 1/2 łyżki musztardy stołowej
    ● sól
    ● pieprz
    ● przyprawa uniwersalna
    ● bazylia
    ● oregano
    ● 1/2 szklanki czerwonego wina lub kieliszek wódki
Wystaw ocenę:

5 (185 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Chłopska potrawa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chłopska potrawa 1. Kiełbasę z boczkiem kroimy
    w kostkę. Wkładamy do garnka
    ze stopioną margaryną, podduszamy
    na małym ogniu. Po ok.
    10 minutach dodajemy pokrojone
    w cienkie półplasterki cebule,
    pomidory i czosnek oraz
    pokrojone w kostkę papryki.
    Przykrywamy i dusimy 10 min.
  • 2. Garnek odkrywamy i dodajemy
    pozostałe składniki: musztardę,
    wino albo wódkę oraz
    przyprawy (przyprawe uniwersalna, bazylię, oregano).
    Przyprawiamy dość ostro.
    Mieszamy i pozostawiamy
    na ogniu bez przykrycia na 5-8
    minut. Podajemy w głębokich
    talerzach.

Porady

● Zamiast kiełbas można dodać pokrojone w kostkę i obsmażone na tłuszczu różne rodzaje mięs: drobiowe, wieprzowe lub wołowe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiełbasa

Notka redakcyjna

PPK_01-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować