Dopiero zaczynam swą przygodę z pieczeniem chleba . Przepis na ten chlebek wymyśliłam sama. Chleb jest smacznym sycący i zdrowy.
1 godz. 40 min
Składniki:
4 szkl mąki żytniej
3 szkl mąki pszennej, najlepiej z pełnego przemiału
pół szkl słonecznika,
pół szklanki pokorojonych oliwek zielonych lub czarnych
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
5 dag drożdży
300 ml ciepłej wody
łyżeczka soli
Chlebek pszenno żytni z oliwkami i słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z łyżeczką cukru. niech rosną około 10 minut, aż zaszumią
2.ziarna słonecznika sprażyć na patelni, oliwki pokroić drobno
3.do dużej miski przesiać na przemian oba rodzaje mąki, dodać wyrośnięte drożdże i olwię z oliwek. Dodać również słonecznik i oliwki
4.Wszystkie składniki ładnie zagniatamy , w razie potrzeby dosypujemy mąki. Ciasto ma być dosyć zwarte, ma .odchodzić od ręki. Miskę z zagniecionym ciastem odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką, niech rośnie godzinę.
5.po godzinie ponownie wyrabiamy ciasto. Formujemy bochenek i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i osypanej bułką tartą keksówki. Odstawiamy na kolejne 10 minut. w tym casie nagrzewamy piekarnik do 220 stopni
Komentarze