CHLEBEK PSZENNO ŻYTNI Z OLIWKAMI I SŁONECZNIKIEM

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Dopiero zaczynam swą przygodę z pieczeniem chleba . Przepis na ten chlebek wymyśliłam sama. Chleb jest smacznym sycący i zdrowy.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 4 szkl mąki żytniej
    3 szkl mąki pszennej, najlepiej z pełnego przemiału
    pół szkl słonecznika,
    pół szklanki pokorojonych oliwek zielonych lub czarnych
    2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
    5 dag drożdży
    300 ml ciepłej wody
    łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chlebek pszenno żytni z oliwkami i słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z łyżeczką cukru. niech rosną około 10 minut, aż zaszumią
  • 2. ziarna słonecznika sprażyć na patelni, oliwki pokroić drobno
  • 3. do dużej miski przesiać na przemian oba rodzaje mąki, dodać wyrośnięte drożdże i olwię z oliwek. Dodać również słonecznik i oliwki
  • 4. Wszystkie składniki ładnie zagniatamy , w razie potrzeby dosypujemy mąki. Ciasto ma być dosyć zwarte, ma .odchodzić od ręki. Miskę z zagniecionym ciastem odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką, niech rośnie godzinę.
  • 5. po godzinie ponownie wyrabiamy ciasto. Formujemy bochenek i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i osypanej bułką tartą keksówki. Odstawiamy na kolejne 10 minut. w tym casie nagrzewamy piekarnik do 220 stopni
  • 6. Pieczemy około 40 minut.

Porady

Warto dodać suszoną cebulkę do ciasta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować