Chlebek pszenno-żytni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.*Zakwas:
1. 100g mąki żytniej i 100 ml ciepłej wody mieszamy i zostawiamy w słoiku w ciepłym miejscu.
2.Następnego dnia, najlepiej o tej godzinie co nastawiliśmy zakwas, „dokarmiamy” go. Dosypujemy kubek mąki żytniej i kubek wody, mieszamy i odstawiamy, nie przykrywamy (najwyżej ściereczką).
3.Kolejnego dnia powtarzamy tę czynność. Zakwas powinien zacząć bąbelkować.
4.Zakwas dokarmiac przez 5 dni, po tym czasie schowac go do lodówki.
5. Wyjmujemy go gdy wiem, że będziemy piekli chleb. Po około 2 godzinach nabiera pokojowej temperatury. Wówczas znów go dokarmiamy, dodajemy 50 g mąki żytniej oraz 50g wody, mieszamy drewniana łyżką i zostawiamy. Jeśli rośnie zbyt szybko, można go zamieszać.
Po 12 godzinach mamy gotowy zakwas.
2.Wymieszać suche produkty dodać zakwas i 4,5szkl. wody gazowanej - wymieszać. Zostawić na misce 2 godz. następnie przełożyć do foremek, odłożyć 3 łyżki produktu do słoika i do lodówki na następny raz.
W foremkach zostawić w cieple 12 godz. Po tym czasie piec 1 godz w temp. 180
Komentarze