Chlebek pszenno-żytni

0 (0 ocen)

  • 10 min

Pyszny chlebek własnej roboty, super smakuje polecam.

  • 10 min

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej (750)
    1 szkl. mąki żytniej (750)
    1 szkl. otrębów (pszennelub żytnie)
    0,5 szkl. słonecznika(pestki)
    0,5 szkl pestek dyni
    0,5 szkl. siemia lnianego
    3 łyżeczki soli
    1 łyżeczka cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chlebek pszenno-żytni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. *Zakwas:
    1. 100g mąki żytniej i 100 ml ciepłej wody mieszamy i zostawiamy w słoiku w ciepłym miejscu.
    2.Następnego dnia, najlepiej o tej godzinie co nastawiliśmy zakwas, „dokarmiamy” go. Dosypujemy kubek mąki żytniej i kubek wody, mieszamy i odstawiamy, nie przykrywamy (najwyżej ściereczką).
    3.Kolejnego dnia powtarzamy tę czynność. Zakwas powinien zacząć bąbelkować.
    4.Zakwas dokarmiac przez 5 dni, po tym czasie schowac go do lodówki.
    5. Wyjmujemy go gdy wiem, że będziemy piekli chleb. Po około 2 godzinach nabiera pokojowej temperatury. Wówczas znów go dokarmiamy, dodajemy 50 g mąki żytniej oraz 50g wody, mieszamy drewniana łyżką i zostawiamy. Jeśli rośnie zbyt szybko, można go zamieszać.
    Po 12 godzinach mamy gotowy zakwas.


  • 2. Wymieszać suche produkty dodać zakwas i 4,5szkl. wody gazowanej - wymieszać. Zostawić na misce 2 godz. następnie przełożyć do foremek, odłożyć 3 łyżki produktu do słoika i do lodówki na następny raz.
    W foremkach zostawić w cieple 12 godz. Po tym czasie piec 1 godz w temp. 180
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować