Chleb z cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy do dużej miski.Na środku robimy dołek.Wrzucamy tam rozkruszone drożdże,cukier i odrobinę ciepłego mleka.Mieszamy delikatnie,aby składniki się połączyły i odstawiamy na 10 minut,aż drożdże zaczną pracować.
2.W tym czasie rozgrzewamy patelnię,cebulkę kroimy drobno i podsmażamy ją na oliwie.Cebulka musi się tylko zeszklić.
3.Do mąki dodajemy resztę mleka,sól i cebulkę suszoną i cebulkę z patelni.
Pamiętajmy,aby soli nie sypać bezpośrednio na drożdże.Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto.Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
4.Kiedy ciasto wyrośnie zagniatamy je ponownie i formujemy zgrabny,podłużny chlebek.Przykrywamy ściereczką na około 10 minut,żeby chlebek wyrósł.Chleb nacinamy i smarujemy chlebek roztrzepanym żółtkiem z dodatkiem odrobiny wody.Pieczemy w temperaturze 180'C około 30 minut.Wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.
Komentarze