Chleb z cebulką

4.5 (155 ocen)

Niesamowity zapach unosił się w całym domu podczas pieczenia chleba.Zresztą każdy chleb pięknie pachnie w domu.

Składniki:

  • 450g mąki pszennej tortowej
    150g mąki graham
    2 średnie cebule
    2 łyżeczki suszonej cebuli
    300ml ciepłego mleka
    35g świeżych drożdży
    2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka cukru
    2 łyżki oliwy
    Dodatkowo:
    1 żółtko
    1 łyżka wody
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb z cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy do dużej miski.Na środku robimy dołek.Wrzucamy tam rozkruszone drożdże,cukier i odrobinę ciepłego mleka.Mieszamy delikatnie,aby składniki się połączyły i odstawiamy na 10 minut,aż drożdże zaczną pracować.
  • 2. W tym czasie rozgrzewamy patelnię,cebulkę kroimy drobno i podsmażamy ją na oliwie.Cebulka musi się tylko zeszklić.
  • 3. Do mąki dodajemy resztę mleka,sól i cebulkę suszoną i cebulkę z patelni.
    Pamiętajmy,aby soli nie sypać bezpośrednio na drożdże.Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto.Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
  • 4. Kiedy ciasto wyrośnie zagniatamy je ponownie i formujemy zgrabny,podłużny chlebek.Przykrywamy ściereczką na około 10 minut,żeby chlebek wyrósł.Chleb nacinamy i smarujemy chlebek roztrzepanym żółtkiem z dodatkiem odrobiny wody.Pieczemy w temperaturze 180'C około 30 minut.Wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować