Chleb z prażoną cebulką

3.33 (3 ocen)

  • 3 godz.

Chleb upiekłam w automacie. Najlepiej smakuje ze świeżym masłem.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 300 g mąki żytniej razowej
    200 g mąki pszennej
    1 szkl wody
    1/2 szkl mleka
    25 g drożdży świeżych
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
    1 cebula
    1 łyżka siemienia lnianego
Wystaw ocenę:

3.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb z prażoną cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do pojemnika wlewamy wodę, mleko, wsypujemy obie mąki. W jednym rogu dodajemy cukier, w drugim sól a na środek pokruszone drożdże. Ustawiamy automat na program do wypieku razowego chleba ( u mnie 4), 750 g i średnio wypieczona skórka.
  • 2. Cebulę kroimy w kostkę i prażymy na suchej patelni. W odpowiednim momencie dodajemy ją do ciasta wraz z siemieniem.
  • 3. Po upieczeniu wyjmujemy chleb z formy, usuwamy haki i studzimy na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować