Chleb pszenny z pestkami dyni na zakwasie

0 (0 ocen)

Chleb pszenny z pestkami dyni na zakwasie żytnim. Apetyczny lekki chlebek z chrupiącą skórką, polecam

Składniki:


  • Zaczyn:
    100 g płynnego zakwasu żytniego
    30 g wody
    125 g mąki pszennej typ 750
    Ciasto właściwe:
    350 g wody
    580 g mąki pszennej typ 750
    2 łyżeczki soli
    50 g pestek dyni
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Pesto Zakwas

Chleb pszenny z pestkami dyni na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Do misy wrzucić wszystkie składniki na zaczyn, wymieszać dokładnie, przykryć ściereczką i odstawić na całą noc (12 godzin).

    Na drugi dzień rano do zaczynu dodać wodę, sól i wymieszać. Wsypać pestki dyni,

    dodać mąkę pszenną i zagnieść jednolite ciasto. Odstawić do wyrastania na 4 godziny. W połowie odgazować.

    Następnie przełożyć ciasto do keksówki (długość 30cm) wyścielonej papierem. Wyrównać i oprószyć mąką. Przykryć ściereczką i odstawić na 4 godziny.

    Po tym czasie chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i piec 20 minut. Zmniejszyć do 200 i piec jeszcze 20 minut.
    Wystudzić na kratce
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Pestki Pszenica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować