Chatka Puchatka

4.48 (166 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

na zimno, na szybko

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1/2 kg białego sera
    1 kostka masła
    1 szklanka cukru pudru
    4 małe opakowania herbatników
    1 cukier waniliowy lub aromat
    1 pełna łyżka kakao
    1 galaretka o dowolnym kolorze


    Polewa:

    1/2 kostki masła
    2 łyżki kakao
    4 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4.48 (166 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki Chatka

Chatka puchatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser mielę trzykrotnie. Masło ucieram z cukrem na puszystą masę i dodaję porcjami zmielony twaróg. Masę dzielę na dwie połowy, do jednej dodając kopistą łyżkę kakao, a drugą pozostawiam białą. Galaretkę rozpuszczam w połowie zalecanej ilości wody i odstawiam do całkowitego zastygnięcia.Schłodzoną i stężałą galaretkę kroję w pasy.
    Herbatniki układam na desce w trzech rzędach po 8 sztuk, na spód środkowego rzędu wykładam masę serową kakaową. Na środku tej masy układam paski galaretki.
    Na wierzch wykładam masę białą i składam ,,chatkę".
    Herbatniki leżące po bokach, podnoszę do góry i łączę na wierzchołku w kształt trójkąta. Zaczynam od najbardziej oddalonych ciastek, stopniowo przesuwając się do początku. Gotową ,,chatkę" schładzam w lodówce.
    Składniki polewy wrzucam do garnuszka i gotuję do połączenia składników. Studzę i polewam tym moje ciasto. Ponownie odstawiam w chłodne miejsce, aż czekolada dobrze zastygnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Herbatniki Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować