Cappuccino z wiśniami w wilgotnym kakaowym cieście

5 (164 ocen)

  • 50 min

Moje ulubione czekoladowe ciasto połączone z wiśniami i pysznym i delikatnym jak chmurka kremem cappuccino.

  • 50 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Ciasto kakaowe:
    1 ¾ szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    ¾ szklanki kakao
    2 łyżeczki sody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    0,5 łyżeczki soli
    1 szklanka maślanki naturalnej
    0,5 szklanki oleju
    2 duże jajka
    1 szklanka zaparzonej z 4 łyżek kawy

    Masa wiśniowa:
    1 litrowy słoik wiśni w kompocie
    5 łyżek cukru
    1 szklanka wody
    4,5 łyżki mąki ziemniaczanej

    Śmietanowy krem cappuccino:
    330ml śmietany 30%
    180g śmietany 18% - można dać gęsty jogurt
    150g serka homogenizowanego waniliowego np. Danio
    ½ szklanki wody
    5 łyżek cukru pudru
    5 łyżeczek żelatyny
    6 -7 łyżek kawy cappuccino o smaku czekoladowym (w proszku)
    1 łyżeczka kawy mielonej
    Kakao lub starta czekolada do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (164 ocen)

Zobacz również:

Desery

Cappuccino z wiśniami w wilgotnym kakaowym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kakaowe: Do miski wlać maślankę, olej, jajka, i cukier waniliowy. Wymieszać mikserem na wolnych obrotach do połączenia składników. Dodać pozostałe składniki oprócz kawy i krótko zmiksować. Następnie powoli wlewać gorącą kawę cały czas powoli miksując. Przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 35 – 40 minut w 190 stopniach do suchego patyczka. Zimne ciasto przekroić na 2 części.
  • 2. Masa wiśniowa: Wiśnie odsączyć z soku i uzupełnić go wodą aby powstało 500ml płynu. Wsypać cukier i całość zagotować. Gdy sok zawrze dołożyć wiśnie oraz wlać 1 szklankę wody wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Zagotować i gorącą wylać na pierwszą część ciasta. Ostudzić.
  • 3. Śmietanowy krem cappuccino: Żelatynę rozpuścić w ½ szklanki wrzącej wody, dodać mieloną kawę. Śmietanę ubić, gdy będzie sztywna dodać cukier, następnie cały czas miksując dodawać po łyżce śmietany 18%, serek oraz cappuccino. Całość dokładnie zmiksować. Na koniec ubijania wlewać powoli jeszcze ciepłą żelatynę z kawą. Połowę kremu wyłożyć na wiśnie. Przykryć pozostałym ciastem, rozsmarować resztą kremu i posypać kakao lub czekoladą. Chłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc.

Porady

ciasto kakaowe najlepiej upiec dzień wcześniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować