Cappuccino z wiśniami w wilgotnym kakaowym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kakaowe: Do miski wlać maślankę, olej, jajka, i cukier waniliowy. Wymieszać mikserem na wolnych obrotach do połączenia składników. Dodać pozostałe składniki oprócz kawy i krótko zmiksować. Następnie powoli wlewać gorącą kawę cały czas powoli miksując. Przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 35 – 40 minut w 190 stopniach do suchego patyczka. Zimne ciasto przekroić na 2 części.
2.Masa wiśniowa: Wiśnie odsączyć z soku i uzupełnić go wodą aby powstało 500ml płynu. Wsypać cukier i całość zagotować. Gdy sok zawrze dołożyć wiśnie oraz wlać 1 szklankę wody wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Zagotować i gorącą wylać na pierwszą część ciasta. Ostudzić.
3.Śmietanowy krem cappuccino: Żelatynę rozpuścić w ½ szklanki wrzącej wody, dodać mieloną kawę. Śmietanę ubić, gdy będzie sztywna dodać cukier, następnie cały czas miksując dodawać po łyżce śmietany 18%, serek oraz cappuccino. Całość dokładnie zmiksować. Na koniec ubijania wlewać powoli jeszcze ciepłą żelatynę z kawą. Połowę kremu wyłożyć na wiśnie. Przykryć pozostałym ciastem, rozsmarować resztą kremu i posypać kakao lub czekoladą. Chłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc.
Komentarze