Cappuccino z wiśniami

4.99 (169 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Połączenie czekolady, kawy i wiśni. Pycha.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Składniki blatu czekoladowego:

    5 jajek
    200g cukru
    100g mąki pszennej
    100g gorzkiej czekolady
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    4 łyżki mleka

    Składniki na masę wiśniową:

    0,5litra soku wiśniowego (może być kompot)
    ok. 2 szkl. wydrylowanych wiśni (mogą być mrożone)
    3 łyżeczki żelatyny
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 goździki
    1/2 łyżeczki cynamonu
    3 łyżki cukru (niekoniecznie)

    Składniki na krem cappuccino:

    3 serki homogenizowane o smaku waniliowym (175g)
    1/2 l śmietany kremówki 30%
    3 łyżeczki naturalnej kawy rozpuszczalnej
    1 opakowanie czekoladowej kawy cappuccino
    4 czubate łyżeczki cukru pudru
    5 łyżeczek żelatyny namoczonej w niewielkiej ilości zimnej wody
Wystaw ocenę:

4.99 (169 ocen)

Zobacz również:

Desery

Cappuccino z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blat czekoladowy:
    Czekoladę rozpuszczamy w gorącej kąpieli z dodatkiem 4 łyżek mleka, następnie studzimy. Ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy po trochu cukier cały czas ubijając. Do czekolady dodajemy żółtka i mieszamy, potem delikatnie łączymy z ubitą pianą. Przesiewamy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Masę przelewamy na wyłożoną papierem blachę o wymiarach 28x40cm i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 C na ok. 30 minut. Ciasto przestudzamy, można nasączyć likierem czekoladowym lub kawą.
  • 2. Krem cappuccino:
    Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, gdy napęcznieje rozpuścić w ok. 1/4 szkl. wrzątku. Serki wymieszać z cukrem i kawami. Ubić śmietanę. Do serków wlewamy przestudzoną, ale jeszcze ciepłą żelatynę. Do śmietany dodajemy serek z kawami i żelatyną, wszystko dokładnie mieszamy. Całość rozprowadzamy na masie wiśniowej, krem capuccino szybko gęstnieje, więc należy wykonać to sprawnie.
  • 3. Masa wiśniowa:
    Sok lub kompot zagotować z przyprawami, wsypać żelatynę, wrzucić wiśnie. Mąkę zmieszać z 4 łyżkami zimnej wody, dolać do owoców, podgrzewać aż zgęstnieje (konsystencja kisielu). Wyjąć goździki i ostudzić masę. Rozprowadzamy równomiernie na blacie czekoladowym.

    (Jeśli macie mrożone wiśnie to zalejcie je połową szklanki wody, dodajcie ok. 3 łyżek cukru i gotujcie ok. 5 minut na wolnym ogniu, potem uzupełnijcie do obj. 500 ml wodą).
  • 4. Wierzch:

    Wierzch ciasta posypujemy kakao za pomocą siteczka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować