Cannelloni z mięsem, pieczarkami i cukinią

0 (0 ocen)

smaczny i pożywny obiad

Składniki:

  • Nadzienie:
    500 g mięsa mielonego,
    1 cebula,
    ½ małej cukinii,
    6 pieczarek,
    przyprawa do mięsa mielonego,
    1 łyżka pomidorów w płatkach,
    1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
    bazylia, sól, pieprz, olej

    Sos pomidorowy:
    puszka pomidorów,
    2 łyżki koncentratu pomidorowego,
    250 ml bulionu,
    2 ząbki czosnku,
    sól, pieprz, bazylia, cukier, słodka papryka w proszku
    2 łyżki oliwy z oliwek

    Dodatkowo:
    14 rurek cannelloni,
    ½ cukinii,
    1 kulka mozzarelli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Cannelloni

Cannelloni z mięsem, pieczarkami i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę, dodajemy mięso, obsmażamy, dodajemy przyprawę do mięsa mielonego. Następnie dodajemy pieczarki, cukinię oraz płatki pomidorów, dusimy aż zmiękną, dodajemy koncentrat oraz przyprawiamy do smaku.

    Sos pomidorowy:
    Na oliwie podsmażamy czosnek przeciśnięty przez praskę,oraz koncentrat pomidorowy, dodajemy pomidory z puszki, dusimy 5 minut, następnie dodajemy bulion, gotujemy kolejne 5 minut, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem, bazylią oraz papryką.

    Surowe rurki napełniamy nadzieniem. Układamy w formie wysmarowanej oliwą, polewamy sosem, aby wszystkie rurki były zasłonięte. Na wierzchu układamy cukinię pokrojoną w półplastry. Przykrywamy folią aluminiową błyszczącą stroną od wewnątrz, pieczemy 25 min w 180 stopniach. Po tym czasie zdejmujemy folię, układamy ser pokrojony w plastry, zapiekamy kolejne 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Makaron Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować