1.Umyć jajka.Rozdzielić żółtka od białek.Białka ubić na sztywną pianę,dodać cukier i ubijać jeszcze przez chwilę.W wysokim naczyniu wymieszać żółtka,proszek do pieczenia i ocet.Połączyć białka,masę z żółtek,na końcu dodać makę przesianą przez sito.Delikatnie wymieszać.Piec w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 25 minut,maksymalnie 30.Biszkopt jest wysoki,po ostudzeniu przeciąć go na 3 krażki biszkoptowe.Do tego deseru wykorzystamy tylko jeden z trzech spodów.
2.Ze spodu tortowego wyciąć krążki,które następnnie przeciąć na pół(tworząc w ten sposób skrzydełka motyli).
3.Kiwi obrać,pociąć w półplastry(jak na zdjęciu).Banany obrać ze skórki,pociąć w półplasterki.Z biszkoptu karbowanym nożem wyciąć wąskie paski(czółki motyla).Biszkoptowe skrzydła motyla posmarować serkiem mascarpone, na nich ułożyć półplastry kiwi oraz banana,wokół ułożyć jagody,posypać kolorowymi kropeczkami cukrowymi.Teraz ułożyć motyla:podłużny biszkopt,po obu stronach biszkoptowe skrzydła motyla, na górze czółki.Przygotować na krótko przed podaniem,aby owoce wyglądały świeżo(nalezy pamiętać,że banany szybko ciemnieją).Dodam,że mascarpone można zabarwić i wówczas nasze motyle będa jeszcze bardziej kolorowe.
Komentarze